Може ли един хотел да бъде едновременно луксозен и „зелен“? Пред лондонския „One Aldwych“ този въпрос изобщо не стои

Сред хотелиерите у нас все още е масово разпространено схващането, че инвестициите в енергийно ефективни технологии са излишен лукс. Все пак, малко по малко, „зелената“ вълна си проправя път, а някои курортни комплекси като Албена и вериги като Грифид Хотелс започват да сертифицират хотелите си по програми, като Travelife на националната туристическата асоциация на Великобритания АВТА. Чрез тази програма например, над 200 туроператори, в това число TUI и Thomas Cook, осъществяват мониторинг върху дейността на своите доставчици на хотелско настаняване. Причината – за туристите и туроператорите като техни представители устойчивият, отговорен към околната среда бизнес започва да придобива все по-голямо значение и те започват да изискват от туристическия бизнес, който между другото е и един от най-ресурсоемките, да предприеме някакви мерки по въпроса.

Друго разбиране, свързано със „зелените“ хотели е, че подобен продукт е подходящ при места за настаняване от средния и икономичен клас, но няма как да бъде успешен в луксозния клас, защото клиентите на такъв клас хотели са претенциозни и не биха поощрили практики, които по някакъв начин ограничават удобствата им.

Лондонският хотел „One Aldwych“ обаче е добър пример, как можеш да работиш едновременно във високия сегмент и да бъдеш устойчив. Петзвездният бутиков хотел разполага със 105 стаи и апартаменти, които Lonely Planet определя като „просторни и стилни, в естествени тонове, със завеси от сурова коприна и разположени навсякъде произведения на модерното изкуство“. Всъщност, собственикът Кембъл Грей използва хотела, за да направи експозиция на 400 произведения на съвременното изкуство от автори, като Сесилия Варгас, Ричард Уокър, Юст Беренц, Емили Янг и Джъстин Смит.

Най-интересното обаче е, че собственикът е въвел редица технологии и практики, благодарение на които клиентите и медиите определят „One Aldwych“ като един от най-„зелените“ хотели, не само в Лондон, но и в цяла Великобритания. Част от наградите и сертификатите на хотела включват Green Business Award на Европейския фонд за регионално развитие, златна степен на Green Tourism for Business Scheme през 2015 г., както и сертифициране по Luxury Eco Certification Standard (LECS) на Sustainable Travel International и The Leading Hotels of the World, какъвто имат по-малко от 10 хотела по света.

Ето част от технологиите, които правят „One Aldwych“ пример за устойчив и щадящ околната среда бизнес:

  • Система за рециклиране, благодарение на която се рециклира цялата използвана хартия, картон, стъкло, част от пластмасите, олиото за готвене, осветителните крушки и батериите.
  • EVAC канализационна система, при която, благодарение на използването на вакуум се изразходва с 80% по-малко вода в сравнение с конвенционалните канализационни системи. Подобни системи между другото се използват от години в круизните кораби.
  • За да се намали енергийната консумация, където е възможно се използва LED осветление. Това включва осветлението на фасадата, както и ефектното осветление на басейна.
  • 100% натурална козметика в баните на стаите – без синтетични консерванти и парабени.
  • Био-разградими опаковки за всички продукти, които се поставят в стаите.
  • Когато е възможно, в ресторантите на хотела се използва само местна и сезонна храна, с акцент върху принципите на „честната търговия“ (Fairtrade) и органичното производство.
  • Политика „без белина“ – такава не се използва никъде в хотела, за да не се допусне попадането на химикали в канализацията и за да се предпазят ръцете на служителите.
  • Басейн, за чието пречистване не се използва хлор, както и препарати, съдържащи хлор. Пречистващата система е на минерална основа.
  • В партньорство с The Leading Hotels of the World и Sustainable Travel International, на гостите се предлага възможността да направят тяхната резервация „въглеродно неутрална“.

Благодарение на всички тези мерки, „One Aldwych“ е многократно цитиран като успешен пример за използването на устойчиви технологии и практики.