Конферентен, бизнес и инсентив туризъм в България: има ли светлина в тунела?

На 12 февруари, в столичния хотел „Арена ди Сердика“ се проведе първият за годината Hotel Executive Breakfast – месечна среща на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели, по време на която членове на Асоциацията — генерални и изпълнителни директори на хотели и хотелски групи, обсъдиха проблеми и идеи, свързани с развитието на конферентния (MICE) туризъм у нас.

Гост-лектор на срещата беше Марк Томас – изпълнителен директор на HRG Bulgaria – една от най-големите агенции за бизнес пътувания в страната.

Сред акцентите на презентацията на Марк Томас, както и на последвалата дискусия бяха:

  • Какви са последните тенденции в MICE пътуванията по света?
  • Защо България изостава спрямо съседите си, като Сърбия и Румъния, по отношение на MICE туризма и как това може да бъде променено?
  • Какво могат да направят държавата и бизнесът, за да променят незавидното статукво в момента?

В резюме, някои от наблюденията на Марк Томас, базирани на неговия над 25-годишен опит в областта на бизнес пътуванията в България, бяха:

  • На национално ниво, това което прави впечатление е как всяко едно правителство игнорира събитийния туризъм. Нищо не се прави за промотирането на България като дестинация за конгресен туризъм навън, например чрез участие в двете най-големи специализирани изложения – IMEX във Франкфурт и IBTM в Барселона. Когато все пак се предприемат някакви маркетингови инициативи, те обикновено са адресирани към погрешната аудитория, като например рекламите на България в Euronews и CNN– телевизии със сравнително ограничена и не особено добре таргетирана аудитория.
  • Обща грешка, която правят българските хотелиери, е да проектират красиви хотели на удобни локации, които в същото време не разполагат с никакви или имат съвсем малки зали за събития. В България често компаниите, които се занимават с организиране на събития са в постоянно дилема, кой хотел да изберат – ако стаите са добри, то залата не е подходяща и обратното – ако пък залата е добра, стаите са с компромисно качество.
  • Масово, хотелиерите по морето са незаинтересовани да удължават сезона като привличат различни събития в по-слабите месеци. В един момент, това води до тотално игнориране на Черноморието като вариант за конферентен туризъм от страна на организаторите на събития.
  • Покрай Европредседателството през миналата година бяха пропуснати добри възможности, страната ни да се появи на картата като сериозна MICE-дестинация. И това, въпреки като цяло добрата организация на това събитие.

А сега накъде?
В конструктивен дух, участниците в Hotel Executive Breakfast обсъдиха някои конкретни идеи, как би могла да бъде подобрена ситуацията.

Една от идеите беше, България и съседните ни дестинации да бъдат промотирани пред големи организатори на събития в регионален „пакет“, като Югоизточна Европа. Марк Томас даде пример с Швеция и Дания, които въпреки различнията помежду си, пред останалия свят са известни с бранда „Скандинавия“. Хората там са осъзнали, че поединично ще бъде трудно и дори невъзможно да постигнат успех и затова в името на общия растеж загърбват различнията помежду си. Така, там има скандинавско конгресно бюро, а не шведско или датско.

Опитът от Европредседателството показа, че у нас могат да се организират големи събития, но има няколко неща които трябва да бъдат направени, за да се засили бизнес туризмът – първо, представяне на IBTM и IMEX, а след това и присъединяване към ICCA – International Congress and Convention Association. Тези инициативи струват пари, а резултатите от подобни участие биха станали видими на втората и дори третата година, но тук става дума за дългосрочна стратегия, така че усилията в тази насока са оправдани.

Друга идея беше свързана с отскоро работещото Българско конгресно бюро и възможността, то да покани туроператори и организатори на събития на т.нар. fam trips у нас. Това са промоционални турове, които имат за цел да чуждите компании в бранша с достойнствата на определени дестинации. Парадоксално, но в момента тези компании не знаят почти нищо за България – дори че имаме планини и море. А това, което е достатъчно да се направи, е те просто да бъдат доведени у нас – за да видят, че чисто техничски, страната ни и София в частност са подготвени за домакинство на големи събития.

Като недостатък, но и като възможност това да се промени в бъдеще – ако е налице добра воля от страна на Външно министерство, бяха посочени също високите цени на българските визи в съседна Турция – един пазар, който се намира непосредствено до нас и който разполага с 80 млн. потребители. В момента, българската виза в Турция струва 160 евро и в някои случаи е по-скъпа от цената на самолетния билет от Истанбул до София – реална пречка за генериране на допълнителен туристически поток от южната ни съседка.

Участниците в бизнес закуската се обединиха около мнението, че България има всички предпоставки да бъде успешна дестинация за събитиен туризъм – като цяло, добра инфраструктура, наличие на зали, хотелски капацитет, има и съпътстващи атракции, които да бъдат предложени на туристите. Нещо много важно – България е сигурна дестинация, а това е критерий, който придобива все по-голямо значение в очите на организаторите на събития.

Темата за бизнес и конгресния туризъм ще бъде дискутирана и в рамките на четвъртия Hotel & Tourism Investment Forum, който ще се проведе на 29-и и 30-и май в НДК и се очаква да събере над 400 хотелиери и други представители на туристическата индустрия.