След пробива в системата за съхранение на лични данни – освен солидни глоби, Marriott може да покрие и разходите по издаване на нови паспорти на засегнатите

 

От Marriott обявиха, че са готови да съдействат на клиентите си, които смятат, че с информацията им е злоупотребено и дори да покрият разходите по издаването на нови паспорти на същите, след огромния пробив в системата за съхранение на лични данни за резервации, правени към хотели на дъщерната й компания Starwood Hotels. Ходът може да струва скъпо на хотелския гигант, при положение, че цената за издаване на нов американски паспорт възлиза на 110 долара.

В края на ноември, Marriott International обяви, че до 500 млн. нейни клиенти могат да бъдат засегнати от пробива в сигурността, който се очертава като най-големият по рода си в историята до момента. Той е бил разкрит от отдела за вътрешна сигурност на Marriott през септември тази година. Разследването показва, че неоторизирано лице или група лица са копирали данни още от 2014 г.

„Ние дълбоко съжаляваме за този инцидент“, обяви президентът и изпълнителен директор на Marriott Арне Соренсен в специално изявление по случая. „Правим всичко възможно, за да подкрепим нашите гости и използваме научените уроци, за да се движим по-добре напред“.

Обявяването на пробива доведе до спад от 5,6% в акциите на компанията в деня на „новината“.

За около 327 млн. от гостите на веригата се счита, че хакерите са копирали имена, имейл адреси, телефонни номера, пощенски адреси, номера на паспорти, профили по програмата Starwood Preferred Guest, рождени дати, пол, дати на резервации, настаняване и напускане на хотела, а също – предпочитани начини за комуникация.

И въпреки че Marriott е базирана в САЩ, пробивът в защитата на личните данни засяга и граждани на Европейския съюз, което поставя компанията пред заплаха да бъде глобена с до 20 млн. евро, заради нарушение на GDPR – Европейски регламент за защита на личните данни. Глобата би представлявала 4% от годишния оборот на Marriott.