Лобито като споделено социално и работно пространство – нова тенденция при хотелите

Le Meridien Hub
Le Meridien Hub

Елегантно лоби, кафе кът с уютна атмосфера, комфортни площадки между стаите и удобни сепарета, предназначени за работа и почивка – до скоро пренебрегваните общи части в хотела придобиват все по-голямо значение както за гостите, така и за собствениците.„Днес, клиентите ценят удобството, усещането за споделеност и възможността за социализация повече, отколкото традиционния лукс, които хотелите предлагат. Това е и причината водещите хотелски вериги да създават толкова много нови брандове, залагащи на общите части, които събират хората на едно място по нови начини”, коментира Дейвид А. Блек от консултантската компания JLL Project and Development Services.

В САЩ предстои да отвори врати веригата Tru от семейството на Hilton. Проектът е сред множеството примери за най-новата тенденция, хотелиерите да насърчават гостите си да прекарват по-малко време по стаите си и повече в лобито или градината към хотела. Основна целева група на този тип обекти са представителите на т.нар. „поколение Y“ (родените след 1980-та година). Те са глобалистично настроени, обичат да пътуват и обичат да завързват нови познанства.

Специално за тях, веригата Tru превръща стандартното хотелско лоби в иновативно пространство, предлагащо четири зони – за работа, игра, почивка и хранене. Авторите на концепцията наричат разпределението „Кошерът“. Неговата цел е да провокира и осигури необходимите удобства, така че гостите да могат да комуникират, да работят и да се забавляват заедно.

generator hostel
Generator hostel

Бутиковата верига Moxy на американския бранд Marriott постига същия ефект със специално проектирано лоби в индустриален стил, което включва обособени пространства за игра и отдих, кафе специалитети и бар с лека кухня. И макар общият кът за гладене да не е чак толкова впечатляващ за масовия потребител, от Marriott разчитат на това, че по-младежки настроените гости ще оценят нестандартния подход на веригата.

„Някои от тези идеи съвсем не са нови. Хотелите винаги са имали лобита, басейни, барове и ресторанти. Но в днешно време, при проектирането и обзавеждането им, хотелиерите търсят начини да привлекат по-младите гости“, коментира Лауро Ферони от JLL Project and Development Services.

Отвъд тривиалната идея за басейн с шезлонги около него, хотелът Asbury в Ню Джърси е превърнал прилежащото пространство зад сградата в зона за барбекю с маси за пинг-понг, жива музика, крафт бира, предлагана от реконструиран ван, вместо от стандартен бар, както и камиони за лека храна.

Всички тези иновации са продиктувани и от факта, че платформите за стаи и жилища под наем, както и поштелите, представляват все по-голяма конкуренция за традиционните хотели. Те привличат най-вече големи групи от приятели, пътуващи заедно, както и семейства. Към тези потребители е ориентиран брандът Element от групата на Marriot. Неговата целева група са гостите, чийто престой е повече от няколко последователни вечери. Element експериментира с отделни стаи, разположени около обща кухня с всекидневна. По-рано тази година глобалният бранд директор на Marriot Тони Стоукл обясни, че концепцията следва идеята, че днес обикновено хората пътуват заедно, за да прекарат времето си заедно.

Основното предизвикателство пред хотелите и хотелските вериги в момента е да направят общите помещения по-привлекателни за гостите, осигурявайки същевременно и достатъчно лично пространство за всеки от тях.

„Макар че фокусът все по-често пада върху гостите от по-младото поколение, хотелите не могат да си позволят да пренебрегнат и другите целеви групи. Затова интериорните решения трябва да бъдат достатъчно гъвкави, така че да осигуряват общи пространства за хората, които търсят споделени преживявания, както и такива за по-възрастните гости и родителите с малки деца“, добавя Блек. Освен това, трябва да се има предвид и фактът, че хората, които пътуват в група, имат различни нужди от влюбените двойки, например.

„Споделените преживявания могат да се превърнат в най-запомнящите се моменти от пътуването. Но със сигурност има много хора, които веднага ще заявят, че не проявяват интерес към подобни иновации, като бизнес гостите, които имат нужда от усамотение, за да си свършат работа, или за такива, които търсят спокойствие и отдих насаме“, казва Ферони.

Le Meridien Hub 2
Le Meridien Hub

Остава въпросът, споделените пространства ли са бъдещето при проектирането на интериора на хотелите. Като се има предвид, че споделените жилища и офиси стават все по-популярни, по-големите и иновативни общи пространства в хотелите вероятно също ще се превърнат във водещ тренд. Особено при брандове, чиито целеви групи са от по-младото поколение. Според Ферони, тази концепция ще намери почва най-вече в големите американски градове.

„Смятам, че този модел ще се наложи на големите пазари като Ню Йорк, Маями или Сан Франциско, които привличат големи потоци от посетители от Европа“, допълва експертът. Няма как хотелиерите да прогнозират със сигурност какво ще стане хит в бъдеще, коментира Ферони, но според него би било глупаво да не дадат шанс на тази тенденция. „В момента се намираме във фазата на „проба-грешка“. Големите хотелски компании, които искат да бъдат модерни, не могат да си позволят да пренебрегнат потенциала на тези споделени пространства, дори младото поколение да не е тяхната основна целева група“, допълва той.

Източник: JLL Real Views