Ледено царство: През този сезон, големите европейски ски курорти страдат от прекалено много сняг

Година след година ски курортите в Алпите се оплакват от рекордно ниски снеговалежи – планините остават оголели, скиорите отказват резервации. През този сезон обаче се случи обратното – валежите бяха толкова обилни, а снежната покривка толкова дебела, че на много ски писти карането стана практически невъзможно.

Преди няколко дни, в Цермат (Швейцария) хиляди скиори останаха блокирани в курорта за три денонощия, защото железопътните линии и пътищата бяха затворени, заради опасност от лавини. Това е вторият път през тази година, в който известният курорт в подножието на връх Матерхорн остава откъснат от света.

Получихме снега, който ни е необходим за четири години в рамките на една седмица.“, споделя Кристиан Екерт – управляващ директор на 5-звездния хотел Omnia в Цермат. Рискът от лавини през 2018 г. е сходен със ситуацията през 1999 г., когато тази опасност е белязала целия зимен сезон.

В началото на сезона, хотелиерите ликуваха, защото за пръв път от две десетилетия машините за сняг са изключени – от Австрия до Франция и Италия. Меките и влажни въздушни маси, които нахлуват от Атлантическия океан и Средиземноморието, доведоха тежки снеговалежи в райони, като Давос и Вале.

Това, което попречи, хотелиерската нирвана да бъде пълна, са множеството затваряния на писти, заради нарасналата опасност от лавини. Температурите са по-високи от обичайното, като например Женева имаше своя най-горещ януари откакто се провеждат измервания, а количеството на валежите е било петото най-голямо от 1864 г., според MeteoSwiss.

В австрийските Алпи, около 30 пътя и тунела бях затворени преди две седмици, след като снегът натрупа над метър преспи, частично отрязвайки пътищата към курортите Св. Антон и Ишл.

Въпреки променливата метеорологична обстановка и затварянията на пътища, настроението сред хотелиерите и скиорите остава мажорно. „Когато затвориха пътищата, ние имахме достатъчно вино в избите и достатъчно храна за гостите, така че положението не беше чак толкова лошо.“, казва Никол Бекер от луксозния хотел Hospiz.

„Моментът, в който заваля снегът през тази година беше идеален.“, доволен е Андреас Щайбел – ръководител на туристическата асоциация в Ишл, където броят на резервациите надхвърля миналогодишния. „Снегът започна в началото на ноември, три седмици преди старта на сезона, което направи откриването му перфектно.“

/източници: Bloomberg, Skyft/