Кристоф Бержерон: „За да направиш добра кариера в хотелската индустрия, трябва да си готов на всеки 2-3 години да си опаковаш багажа и да поемеш нова позиция в нова държава”

През декември 2017 г., „Новотел София” отпразнува своята пета година в София. Генералният мениджър на хотела Кристоф Бержерон прие поканата на Hotel & Restaurant Week да сподели с читателите на изданието някои свои мисли за пазара, възможностите, които хотелиерската професия предоставя на младите хора и за бизнеса, като цяло.

Дигиталните технологии са навсякъде
Днес в хотелския бизнес всичко е дигитално. Целият пазар е тясно свързан с дигиталните технологии. Добрият шанс на „Новотел София” е, че е част от такава голяма група, като AccorHotels, която инвестира огромни средства в дигитални технологии – за различни приложения, инструменти, а също за дигитален маркетинг.

По мое мнение, днес е доста трудно да следваш развитието на технологиите за хотела, ако не си част от международна група. AccorHotels например имат собствена програма, с която посрещат дигиталните предизвикателства чрез въвеждането на нови технологии и решения.

Бих искал да подчертая, че при въвеждането на дигитални технологии, ние в AccorHotels искаме да постигнем по-добра комуникация с госта, а не да избегнем контакта с него.

Чрез въвеждането на нови технологии, ние целим да улесним административната работа на персонала, така че той да може да прекарва повече време с нашите гости, да научава, какви са техните предпочитания, какво харесват и какво не. Дигиталните технологии ни помагат да предоставим персонализирана услуга и по-добро преживяване за госта.

За пазара в София
Това е нашата пета година в София и наблюденията ни показват, че пазарът се разраства. През 2017 г., ние имахме около 5% ръст в приходите в сравнение с предходната година. Като цяло се очакваше, че председателството на Европейската комисия също ще генерира някакъв растеж, но това не се случи. Има 2-3 хотела около НДК, които усетиха някакъв ефект, но като цяло при другите хотели нямаше никакъв по-сериозен поток.

Що се отнася до показателя „Средна цена на стая” (ADR – Average Daily Rate), мисля, че той би могъл да нарасне, но не чрез механично повишение на цените, а чрез правилна работа с пазарните сегменти.

Като цяло, цените в София са отчасти въпрос на ревеню мениджмънт, отчасти въпрос на продукт, защото не можеш да оферираш стаи в 5-звезден хотел, който е такъв само като фасада и да очакваш, че гостите ще платят като за истински 5-звезден хотел. Тук качествените 5-звездни хотели се броят на пръстите на едната ръка. На първо място, трябва да се подобри обслужването в хотелите и едва след това бихме могли да мислим за повишаване на цените.

Мисля, че не е реалистично да очакваме, че след като България сама се позиционира като „евтина дестинация”, цените на хотелите ще се изравнят примерно с тези в Румъния, в рамките на близките няколко години. Когато цитираме Букурещ, трябва да се има предвид, че освен като силна бизнес дестинация, градът успя да се позиционира също и като ваканционна.

За промотирането на България и София като дестинации
За да се постигне траен ръст, ние трябва постоянно да говорим за България и да подобрим нейното международно представяне. Страната и в частност София имат уникален потенциал. Тук има четири сезона, в рамките на 2-3 часа от София има планини, има и море. Вече има достатъчно нискотарифни авиокомпании, които кацат тук, хотелите предлагат стойностен продукт на достъпна цена.

Например, ако трябва да се организира един голям конгрес, защо организаторите да отидат в Берлин или Барселона? Защо да не го направят в София? Градът има всички необходими удобства – хотели, зали и в допълнение ето тази красива планина – Витоша, която е само на 15-20 минути разстояние.

За възможностите да направиш кариера в този бизнес
Най-голямото предизвикателство в нашия бизнес е персоналът. Днес младите хора не разпознават в хотелите възможност за кариера, а по-скоро приемат тази работа като временна. Отчасти, за тази ситуация вина имаме и ние – хотелиерите, защото не правим достатъчно, за да афишираме достойнствата на професията.

Първо, за да направиш една добра кариера в хотелите е необходимо да се присъединиш към голяма международна компания, дори ако стартът е от най-ниско ниво. Второ, трябва да бъдеш готов да пътуваш. За да направиш добра кариера в хотелската индустрия, трябва да си готов, на всеки 2-3 години да опаковаш багажа си и да поемеш нова позиция в нова държава. Дори без да си мобилен е възможно да направиш кариера, но просто може да отнеме повече време.

Когато говорим за международна мобилност, тя е доста сложна за хора, които имат семейства, деца и пр. Действително, днес моето семейство пътува с мен, но аз трябваше да изчакам докато стана на 29 години и да достигна позиция на мениджър, за да стане това възможно. Първите девет години от професионалния ми опит бяха фокусирани главно в кариерата, но когато днес погледна назад, аз не съжалявам за нищо – това бяха фантастични години.

Хотелската индустрия предоставя някои много добри възможности за младите хора да стартират кариера и то без да им е необходимо специализирано хотелско образование или диплома, или някакво друго предварително обучение. Важно условие обаче е да си отворена към хората личност и да имаш английски език на добро ниво. Всъщност, това е задължително условие. Английският език е важен, но ако знаеш още един чужд език, това отваря допълнителни възможности. Днес не е изолирано явление да видиш по хотелите млади хора, които владеят свободно дори по три чужди езика.

Като цяло, хотелите предоставят уникални възможности – тук на теб ти се плаща, за да пътуваш, да се срещаш с нови хора, да опитваш различна кухня. Това е една фантастична работа.