Иде ли краят на роботите в хотела? Японският „Henn na“ уволнява половината от автоматизирания си персонал

Велосираптор – рецепционист в хотел “Henn na”, който скоро ще стане безработен. (AP Photo/Shizuo Kambayashi)

„Хотел “Henn na” е първият в света, със служители роботи“ – това е гордият надпис в сайта на едноименния хотел, който през последната седмица отново влезе в новините, но този път по малко по-различен повод – собствениците „уволняват“ половината от автоматизирания си персонал от общо 243 робота.

Причината? Роботите създавали повече проблеми, отколкото решават, съобщава The Wall Street Journal.

Една от позициите, които ще бъдат съкратени е на Churi – роботът-асистент с формата на кукла, поставен във всяка хотелска стая. Аналогичните устройства Siri, Google Assistant и Alexa на Amazon могат да отговарят на въпроси, свързани с работното време на местните бизнеси, но се оказва, че Churi не може. Например, когато гостът на хотела попита Churi „В колко часа отваря увеселителният парк?“, Churi няма адекватен отговор, което е проблем, защото неговата функция е била именно тази – да замени човешкия персонал при рутинната комуникация с госта.

Други, които ще загубят работните си места:
• Двама роботи-велосираптори на рецепция, защото освен че изглеждат оригинално не са се справяли с рутинни операции, а е трябвало работата им да се върши от хора – например преснимането на паспортите на гостите.
• Двама роботи-пикола, които се оказало, че могат да достигат само до 24 от общо 100-те стаи в хотела и на всичко отгоре се проваляли в транспортирането на багажа по време на дъжд или сняг. За капак – те се сблъсквали и прекатурвали по коридорите, докато се опитвали да се надбягат в разнасянето на поръчките.
• Главният робот-консиерж на хотела, който пък не бил в състояние да отговаря на въпроси, свързани с разписанието на полетите и околните туристически атракции и отскоро е заменен с човек.

Освен посочените по-горе, много от роботите ще бъдат „пенсионирани“, защото били морално и технически остарели, а подмяната им би струвала на собствениците на хотела значителни средства.

Изводът от новината– все още е твърде рано да очакваме, роботите да заменят масово хората в хотела и особено на позициите, на които се налага комуникация между служител и клиент.