Контролиран взрив изпрати в историята хотел „Астория“ в Златни пясъци. Започва строителството на нов комплекс RIU

С контролиран взрив, на първи декември, беше разрушен хотел „Астория“ в Златни пясъци. Легендарният в миналото хотел ще бъде заменен от нов комплекс под бранда RIU.
Според предварителна информация, инвеститорите – собственикът на Хидрострой Варна Велико Желев и варненският предприемач Милен Райков планират на мястото на хотела да бъдат изградени две хотелски тела с общо 530 стаи, открит и закрит басейни, СПА и фитнес център, ресторант с тераса, азиатски и италиански ресторанти, лоби бар и бар край басейна – и двата с тераси.

Архитектурният проект е на студио Проарх, на бившия главен архитект на София Петър Диков. Въпреки че преди около два месеца capital.bg писа, че старата сграда – десететажното тяло на „Астория“, ще бъде запазена и реконструирана, в крайна сметка инвеститорите явно са решили новият комплекс да бъде построен от кота нула.

Визуализации на новия RIU Astoria от студио Проарх.

Както отбелязва Property Xpress, още преди седем години Велико Желев и Милен Райков придобиват „Астория“ от Първа инвестиционна банка за 4 млн. лв., след което, в края на 2016 г., купуват парцела от 7 200 кв. м, върху който е разположен хотела, още един съседен парцел от 1300 кв. м и впоследствие трети – от 4900 кв. м.

Комплексът ще бъде петият, който оперира под бранда RIU в България. Останалите четири са собственост на Тера Тур Сервиз на Валентин Златев – РИУ Правец Голф § СПА, РИУ Хелиос Бей в Обзор, както и РИУ Хелиос и РИУ Хелиос Парадайз в Слънчев Бряг. Испанската верига е част от портфолиото на TUI Group.