Консорциумът с участието на HNA Group спечели концесията за летище Пловдив

Обединението “Консорциум Хайнан Пловдив Еърпорт Инвест”, в което участват HNA Аirport Cо LTD (Китай) и “Пловдив Еърпорт Инвест” (Холандия) спечели конкурса за 35-годишна концесия на летище Пловдив. До дни се очаква да бъде обявено официално решението на Министерски съвет.

Съперник на китайците в конкурса беше консорциумът между транспортната компания ПИМК и „Тракия икономическа зона“, който се ползваше с подкрепата на Община Пловдив. В министерството обаче са преценили, че офертата на „Хайнан“ е по-добра и гарантира развитието на летището.

Според Асен Василев – бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков и представител на консорциума-победител, HNA Group търси развитие на европейските пазари и интересът към летище Пловдив се вписва в нейната стратегия, заради стратегическото му разположение по „Пътя на коприната“ и с възможностите да се направи голям карго център, който да обслужва товари между Китай и Европейския съюз, съобщава вестник „Марица“. Допълнителен стимул за подобна инвестиция са добре развитата индустрия в региона, както и наличието на няколко университета в града.

Очакванията са, HNA Аirport да инвестира в летище Пловдив около 79 млн. лева, като освен на карго терминалите, ще бъде обърнато сериозно внимание и на развитието на гражданските полети, включително и на директни такива до Китай.

Подобна инвестиция би имала сериозен ефект върху туризма в Пловдив и региона, защото освен че управлява 16 летища и авиокомпания, конгломератът HNA Group притежава и един от най-големите туроператори в Китай. През миналата година, групата, чиито общи продажби възлизат на 53,3 млрд. долара, беше класирана на 170-то място в индекса Fortune Global 500.