Кой сега е номер две?

В унисон със стратегията да се раздели с ключови активи, което би й помогнало в подобряването на кредитния рейтинг и общото финансово състояние, китайската HNA Group продаде мажоритарния си дял в Radisson Hospitality AB на контролираната от шанхайското правителство Jin Jiang International Holding Co. Въпреки че и двете страни по сделката отказват да коментират конкретната сума, според източници на Bloomberg става дума за поне 2 млрд. долара.

Radisson Hospitality ще направи Jin Jiang седмата в света група по брой на хотелските стаи – 344 хиляди. По интересното обаче е, че като брой хотели компанията вече заема второ място – 8032, срещу лидера Wyndham Hotels Group, който е с 8832 хотела, но далеч преди вериги, като Choice Hotels (6863), Marriott (6528), Hilton (5396), IHG (5301), AccorHotels (4235) и Best Western (3631), сочат данни на STR.

Друг интересен факт, свързан с Jin Jiang е, че отделно от хотелите, които притежава и управлява в Азия, тя вече притежава и 12% от AccorHotels, а също така базираната във Франция Louvre Hotels Group, която придоби през 2015 г. от Starwood Capital за 1,21 млрд. евро.

Сделката за Radisson Hospitality официално слага край на глобалните амбиции на HNA Group, която само допреди година беше най-обсъжданото име в хотелиерските среди по света. След натискът от страна на китайското правителство, а и след нелепата кончина на съоснователя и президент на концерна Уанг Жиан, HNA разпродаде редица активи, сред които дяловете си в Deutsche Bank и Hilton Worldwide Holdings, офис сгради в Ню Йорк и Минеаполис и др.