Кои са най-добрите хотели в България през 2018 г.? (Част III)

Най-успешните хотели у нас бяха отличени по време на провелия се през юни Хотелски инвестиционен форум. Собственици, изпълнителни директори и генерални мениджъри на част от участниците в класацията “TOP 100 Best Hotels in Bulgaria” се включиха лично във Форума и споделиха опит и наблюдения за това, какво е необходимо на един хотел, за да бъде успешен.

 

Вижте какво споделиха ръководителите на част от най-успешните хотели в България дотук:
Най-добрите хотели в България през 2018 г.? (I част)
Най-добрите хотели в България през 2018 г.? (II част)

Александър Лалков – генерален мениджър на Суит хотел София:


Хората, които работят в един хотел, са ключът към успеха. Специално при нас сплотеността на мениджърския екип е ключ, който ни помогна много в миналото, преди 5 години, когато открихме „Суит хотел София“, целият управленски екип дойде от „Гранд Хотел София“. Ние се познавахме, знаехме силните си страни и успяхме да извлечем полза от това. Вярвам, че това ни помага и за успеха в настоящето, вярвам, че това ще бъде ключът към успеха и в бъдещите ни проекти.

Още нещо – аз бих искал да поздравя и благодаря и на конкурентните хотели, защото те дават един наистина много добър продукт и ни амбицират да се развиваме непрекъснато.

Въпрос: Разпространено е схващането, че когато управляваш хотел във високия ценови сегмент е много по-трудно да отговориш на очакванията на гостите, отколкото, ако хотелът ти е в средния и ниския сегменти, т.е. при равни други условия и ниво на обслужване, хотелите в средния ценови сегмент могат да разчитат на по-висок рейтинг в сайтовете за резервация. Така ли е наистина?

А.Л.: Това беше предизвикателство за нас, защото при откриването на хотела работехме при много ниска заетост и успявахме да обърнем с една идея повече внимание на всеки индивидуален гост. Радващото е, че при почти двойно по-висока заетост днес, ние все още сме в Tоп 10 на TripAdvisor, още имаме отлична оценка и в Booking.com. Колкото и различни да са нашите гости, човек трябва да се старае ежедневно и това е гаранция за успех.

Светослав Панев – генерален мениджър на хотел Best Western Premier Sofia Airport:


Аз лично смятам, че днес всеки един гост е доста претенциозен и изисква все повече и повече. Може би разликите се дължат отчасти на държавите, от които идват гостите – тези от едни държави имат едни очаквания, докато другите – други. С времето това става удобно, защото в зависимост от това, от коя държава идва един гост, в един момент можеш да се оринтираш и какви са очакванията му.

Американците например обичат да им обръщаш много внимание, лично да ги поздравяваш, да им предлагаш различни неща, за които дори и те не са се сетили да попитат, докато когато дойде немец, той иска просто бързо да мине през рецепция и да се настани. Когато съчетаеш информацията, от коя държава идва госта, с опита, как да отговориш на конкретните му очаквания, тогава нещата се получават много по-лесно.

Спокойно мога да кажа, че в София през последните 3-4 години изключително много подобрихме обслужването и това си личи по оценките на гостите – просто ги сравнете със столици като Париж или Лондон или град като Милано, вижте рейтингите на техните 4-5 звездни хотели и след това вижте нашите. Продуктът ни е много добър и мисля, че трябва да продължаваме в същия дух.

Как се прави класацията “TOP 100 Best Hotels in Bulgaria”
В класацията “TOP 100 Best Hotels in Bulgaria” са включени градски и ваканционни хотели с повече от 30 стаи. За да бъдат посочени 100-те хотела с най-висока онлайн репутация, бяха сравнени над 3500 места за настаняване в страната.

Целта на “TOP 100 Best Hotels in Bulgaria” е да класира хотелите на база обективни и съпоставими критерии. За целта бяха използвани четири основни показателя:

  • Индексът GRI (Global Review Index) на ReviewPro, който дава информация за общата онлайн репутация на хотела. Индексът се съставя, като се следят в реално време коментари и оценки, които се публикуват в над 200 сайта за резервации на повече от 75 езика. GRI се използва от десетки хиляди хотели и хотелски групи по цял свят, за да следят и подобряват своята онлайн репутация.
  • Промяната в онлайн репутацията спрямо предходната година.
  • Общият брой на коментарите за хотела в различните сайтове на ОТА, търсачки и мета търсачки.
  • Позитивните коментари като процент спрямо общия брой коментари.

Финалната селекция бе извършена на базата на коефициент, получен като средно аритметично от позицията на хотела спрямо останалите оценявани хотели по всеки от четирите показателя.