Кои са най-добрите 100 хотелa в България за 2019– вижте тук някои от тях (част I)

По време на Хотелския форум (29 и 30 май, зала 3 на НДК), за трета поредна година беше обявена класацията TOP 100 Best Hotels in Bulgaria 2019. Изпълнителни директори, генерални мениджъри и собственици на много от хотелите-участници в класацията се включиха във Форума, а някои от тях приеха да споделят от сцената на събитието своя опит и наблюдения за това, какво е необходимо на един хотел, за да бъде успешен.

Павлин Косев – генерален мениджър на хотел Аква (Варна)

За мен и моят екип е огромна чест да получим тази награда, защото да те отличат именно гостите е най-важното нещо за един мениджър на хотел. Освен това, за мен този ден е особено щастлив, защото точно на същата дата, преди 16 години, започнах работа в хотел „Аква“ във Варна.

През последната година ние направихме сериозни реформи в хотел Аква и въведохме много иновации – например почти цялото осветление на сградата се управлява от спътник, а цялото перално стопанство – през интернет, дистанционно. Направихме и доста солидна инвестиция, като разширихме стаите на хотела и то без да събаряме стени – нещо, което на пръв поглед звучи невъзможно.

По отношение на екипа ни – той е уникален. Ние от много години работим заедно и спокойно мога да кажа, че те са второто ми семейство.

Антония Писленска – оперативен директор на Рослин Хотелс, към които принадлежи и Рослин Тракия Хотел София – най-добър хотел в България за 2019 


Един добър екип – това е всичко, от което всеки един от нас има нужда. Рослин Тракия например не е с най-големите стаи, нито пък е с най-новите стаи. Заслуга за класирането ни като хотел No.1 в България има основно екипа ни – добър и мотивиран.

Вие виждате, че интересът на инвеститорите към хотелите остава стабилен. Има много добри хотели, на перфектни локации, обаче един хотел няма ли и добър екип, той е като една скъпа машина, която никой не знае, как да експлоатира. От друга страна, един добър екип може да постигне страхотно ниво на удовлетвореност на гостите, дори и в по-семпъл хотел.

Гюрсел Карадениз – генерален мениджър на Ramada by Wyndham Sofia City Center


За мен, най-важното нещо в хотелския бизнес е персоналът да е доволен. Ако персоналът не е доволен, тогава те няма да обслужват гостите добре, което би довело до проблеми. Затова е важно, хората да вземат добри заплати, както и периодично да преминават през обучения. Ние, като мениджъри, не би трябвало да изискваме от персонала си, ако не даваме нищо насреща.

Основната максима в нашия бизнес е английското “Happy stuff, happy guest” („Щастлив персонал – щастливи гости“ – б. ред.). Като продължение, ние постоянно следим за т. нар. guest satisfaction, защото когато гостите на хотела са щастливи, това влияе на всичко – на репутацията, на приходите и т.н.

Ивайло Кожухаров – генерален мениджър на хотел Бест Уестърн Плюс Експо Хотел

Това, което е важно в нашата индустрия е създаването и мотивирането на добър екип, безспорно, но също така и инвестиране в обновяване на хотелската база. И това обновяване трябва да бъде направено така, че да отговаряме на променящите се нужди на нашите клиенти. Затова е важно, постоянно да се търси обратна връзка от тях – какво им харесва, от какво имат нужда.

Ние наскоро обновихме стаите, обновихме цялата база. Всичко това беше направено с цел гостите да се чувстват комфортно – да намерят уют, въпреки че са в бизнес хотел.

Друго, което направихме през последната година беше да внедрим няколко „смарт“ технологии и допълнителни удобства. Например, поставихме зарядни станции за мобилни устройства на няколко места – в лобито, в ресторанта и това веднага се оцени.

Друго, което ни прави ако не единствения, то един от малкото такива хотели в България – ние внедрихме в стаите т.нар. виртуален консиерж, който дава възможност, всеки гост да получи информация за обекта, за работното време на ресторанта, за графика на шатълите, за прогнозата за времето,. Консиержът може да бъде използван и за събуждане по телефона, като музикално устройство, да дава допълнителна информация за София и много други. Ние вярваме, че често малките детайли превръщат престоя в хотела в преживяване.

Кой попада в класацията TOP 100 Best Hotels in Bulgaria 2019
В класацията “TOP 100 Best Hotels in Bulgaria” са включени градски и ваканционни хотели с повече от 30 стаи. За да бъдат определени 100-те хотела с най-висока онлайн репутация, бяха сравнени над 3500 места за настаняване в страната.

Целта на “TOP 100 Best Hotels in Bulgaria” е да класира хотелите на база обективни и съпоставими критерии. За целта бяха използвани четири основни показателя:

  • Индексът GRI (Global Review Index) на ReviewPro, който дава информация за общата онлайн репутация на хотела. Индексът се съставя, като се следят в реално време коментари и оценки, които се публикуват в над 200 сайта за резервации на повече от 75 езика. GRI се използва от десетки хиляди хотели и хотелски групи по цял свят, за да следят и подобряват своята онлайн репутация.
  • Промяната в онлайн репутацията спрямо предходната година.
  • Общият брой на коментарите за хотела в различните сайтове на ОТА, търсачки и мета търсачки.
  • Позитивните коментари като процент спрямо общия брой коментари.

Финалната селекция бе подготвена на базата на коефициент, получен като средно аритметично от позицията на хотела спрямо останалите оценявани хотели по всеки от четирите показателя.

Очаквайте продължение…