Кои хотели ще спечелят от въвеждането на спонсорирани линкове в резултатите от търсенето в Triadvisor?

Triadvisor официално обяви, че въвежда Sponsored Placements – нова форма на реклама на сайта си, чрез която хотели, които имат по-нисък ранг, ще могат да излизат на челни места при търсене от потребителите. До сега, класирането на резултатите се извършваше единствено на база собствения алгоритъм на платформата, която вземаше предвид качеството, актуалността и броя на потребителските мнения и оценки.

До името на всеки хотел, който е платил за Sponsored Placements в сайта, ще излиза сив етикет с надпис „Sponsored“.

Новата политика е следствие на тримесечен изпитателен период, през който над 10 хил. собственици на хотели са тествали свои рекламни кампании, съобщават от Triadvisor. Компанията стартира подобна програма и за ресторанти през миналата година

Какви са ползите за хотелите от новата програма?
Когато даден потребител презареди страницата или избере друга категория на търсене, той ще вижда различни реклами. Иначе, като изключим сивия етикет до името, спонсорираните резултати изглеждат по същия начин като другите. В тази връзка, не винаги е съвсем ясно, че когато търсите по критерий „разстояние“ например, първите резултати може да не са на най-близките до центъра хотели.

Видът на спонсорираните резултати в Triadvisor е доста сходен с вида на същите в Google. Преди години, те ясно се различаваха от резултатите от органичното търсене, заради жълтия фон, върху който бяха поставяни, но сега единствената разлика, по която можете да различите платената реклама, е малкият правоъгълник „Реклама“, изписван до адреса на сайта.

При Google днес спонсорираните връзки често заемат цялата горна половина от страницата с резултатите, за разлика от преди, когато те биваха изнасяни в дясната колона. Според специалисти по дигитален маркетинг, ако новата програма на TripAdvisor се окаже успешен източник на приходи и тук може да се очаква подобно развитие на нещата – цял куп спонсорирани резултати преди да се види органичният резултат от търсенето.

Интересно, дали тази политика ще се отрази на доверието на потребителите в безпристрастността на сайта или те вече са дотолкова свикнали със спонсорираното съдържание в интернет, че това едва ли ще им направи впечатление. Във всеки случай, недоволство има и то е от страна на хотелиерите, които поддържат висок рейтинг и сега ще трябва да се примирят, че техните хотели ще се показват след такива, с по-нисък ранг.

А дали всъщност от рекламите в TripAdvisor не печелят най-много онлайн туристическите агенции?
При новите реклами в TripAdvisor има уловка – дори да платите, за да се класира хотелът ви в челните резултати, това не ви гарантира директен трафик към сайта. Както се вижда от примера по-долу, въпреки че The Arch London излиза като спонсориран резултат, ако решите да резервирате, това най-вероятно няма да стане директно през сайта на хотела, а през онлайн туристическата агенция Agoda.com, чиято цена е показана първа. Нещо повече – нито един от шестте канала за резервации, посочени по-надолу, не е на самия хотел.

В крайна сметка, хотелиерите, които решат да се възползват от рекламната програма на TripAdvisor, ще трябва внимателно да съпоставят инвестициите, които правят, спрямо резултатите под формата на приходи от допълнителни резервации, но едва след като са приспаднати комисионните на ОТА.

Sponsored Placements едва ли ще се превърнат в универсалния рекламен медиум, така че е добре да се подходи внимателно. Докато за някои тези реклами ще доведат до ръст в директните резервации, то за други има риск да насочат клиенти, които вече познават хотела, към външни канали.

/Източник: Triptease/