Кънчо Стойчев: „Безпрецедентно е, че още през първата си година, Zornitsa Family Estate беше приет за член на Relais & Chateaux“

В първите дни на 2018 г., Hotel & Restaurant Week се свърза с няколко хотелиера, които помоли да разкажат, кои са били най-важните събития през изминалата година за тяхната компания или хотел. Тук разговаряме с Кънчо Стойчев – вицепрезидент на Българската голф асоциация и съсобственик на BlackSeaRama Golf & Villas Resort и Зорница Фемили Естейт.

Кои бяха най-запомнящите се събития във Вашия бизнес през 2017 г.?
Това бе деветата поредна година на ръст за Блексирама и на рекорден позитивен резултат. За “Зорница Фемили Естейт” това бе първата година на вилното селище и е безпрецедентно, че комплексът беше приет за член на луксозната бутикова верига Relais & Chateaux – за по-голямо признание и постижение просто не мога да се сетя, никога никой не ставал член от първата година.

Ресторантът Estivum в Зорница Фамили Естейт получи признанието на Wine Spectator – също изненадващо за първа година. Синът ми Марко, който менажира всичко, което имаме в туризма, успя да създаде един dream team – Явор Киров – Maitre d’hotel, Васил Спасов – шеф готвач и Алекс Скорчев – сомелиер.

Иначе, за всички ни в туризма, отминалата година беше белязана с дефицит на кадри. Двоен дефицит – и количествен, като липса на работна ръка, и качествен – като липса на специалисти. В тази връзка смятам, че са необхидими по-решителни стъпки и регулации за внос на персонал на всички равнища.

А какви са очакванията Ви от 2018 г.?
За 2018 година в календара ни са две големи събития – десетгодишнина на Блексирама и съответно десетият юбилеен Pro-Am турнир. Изненадите ще са през цялата година, но кулминацията ще е през юли-август. Второто събитие ще бъде откриването на втория етап на Зорница Фемили Естейт през пролетта с кулминация април-май – бутиков хотел с десет стаи, възстановителен и уелнес център и покрити плувни басейни. Не на последно място, предвиждаме и пускането на нов driving range.