Калоян Спасов: „Ако искаш да разчиташ на подготвен, мотивиран и лоялен екип, целогодишният хотел е задължително условие“

Калоян Спасов e генерален мениджър на СПА хотел „Ястребец“ в Боровец. За това, как се развива настоящият зимен сезон, какви са плановете за нови инвестиции и защо е важно да работиш с един екип целогодишно, с Калоян Спасов разговаря Георги Дучев – главен редактор на Hotel & Restaurant Week.

Как мина сезонът на Боровец през тази година?
Бих казал, че сезонът мина добре, въпреки че от гледна точка на времето той не беше най-добрият. Това, което ни прави впечатление през тази година е осезаемото засилване на туристите от Румъния, като това се отнася не само за нас, но и за целия курорт. Говорим за културни, платежоспособни клиенти.

Що се отнася до нашите гости, по традиция те са основно българи, като това е тенденция през цялата година. Просто ние предлагаме такъв тип продукт – бутиков, който се различава от масовото търсене на чужденците. Изключение при нас прави единствено периодът между 10-ти и 25-ти януари, когато българите са уморени от новогодишните празници и са малко по-„тихи“. В този период обаче посрещаме много македонци и гърци, а през тази година започнаха да се връщат и руснаците и украинците. Както споменах, приятно изненадани сме и от броя и качеството на румънските ни гости.

Разбира се, имаме също турци и англичани, но специфичното при нас конкретно за английския пазар е, че ние не работим на всяка цена с него. Цените ни са сравнително високи за този пазар, което измества хотела ни от полезрението на групите англичани, които идват с друга настройка в България. Това е добре както от гледна точка на другите ни гости, които са свикнали на спокойна обстановка, така и заради самите англичани. Основната маса от тях предпочитат да бъдат настанени в курорта, заради възможността за по-интензивен нощен живот, докато ние сме малко по-отделени и при нас идват повече семейни туристи. Дори и гостите ни от Англия са семейства, някои от които идват при нас за четвърта или пета поредна година.

„Ястребец Уелнес и СПА“ е много специфичен – висок клас бутиков хотел и в този смисъл не бих казал, че можем да идентифицираме като пряк конкурент някой от другите планински хотели – нито в Боровец, нито дори в Банско. Доста по-различни сме от цялостното предлагане. С отдалечеността ни от шума на курорта, с условията, които предоставяме за балансирана семейна почивка с целодневната детска анимация, с високото ниво на обслужване и качество на храната, ние наистина предлагаме на гостите ни продукт, който е доста по-различен от масовия.

В този контекст и с всички особености, които притежаваме като локация, база, философия и предлагани услуги, считам че концепция като тази на хотел „Ястребец Уелнес и СПА“ не може лесно да бъде копирана. Освен, че е свързана със значителни инвестиции, това, което е по-трудно бъде постигнато е всъщност опитът, ноу хау-то, което сме придобили с времето за това, как се менажира такъв хотел.

Ние отворихме врати след основен ремонт за зимния сезон 2006- 2007 г. 2010-а и 2011-а години бяха доста трудни години, заради кризата, но след това малко по малко нещата се стабилизираха и последните четири години са значително по-успешни.

На какви канали за продажби разчитате?
При нас основен канал за продажби са директните резервации. След това идва Booking.com. Разбира се, работим и с туроператори, но те са на трето място, което има своето обяснение отново с това, че нашият хотел не е продуктът, който обикновено търсят чужденците в България, когато резервират през туроператори.

Другата причина за успешните директни продажби, който реализираме е, че ние доста наблягаме на продажбите на място. Това е наша основна политика. Ежедневно търсим контакт с гостите в хотела и при нас е типично, когато клиентът е дошъл и види, че това е „неговото място“, той отново да резервира, при това директно при нас.

Хотел “Ястребец Уелнес § СПА”

Разкажете малко повече за новия хотел, който ще бъде построен в близост до „Ястребец“?
„Ястребец 2“ ще се появи като естествено продължение на марката „Ястребец“. Усилената работа през последните години ни спечели доста награди – „Bulgaria’s Leading Resort“ на World Travel Award през последните четири години, двете награди “Best Hotels in Bulgaria” на Хотелския инвестиционен форум, базирани единствено на отзиви на гости в платформите за резервации, три години подред сме Traveler’s choice в Trip Advisor, също базирано на мнения на гостите. Успоредно с тези награди обаче се получи така, че обемът на настоящия хотел вече не е достатъчен да побере всички наши гости, особено в периодите на голямо търсене, каквито са Коледните и новогодишни празници, зимния и летния сезон.

Поради тази причина решихме да реализираме този проект, който освен по-голямата леглова база, ще добави и други малки детайли, които сме отчели като необходими, след разговори с наши гости. Очаква се през 2018 г. да бъде готов идейният проект на хотела, а строителството да започне година след финализирането му.

Новият хотел ще бъде 5-звезден, бутиков, с 60 помещения – стаи и апартаменти, така че заедно с „Ястребец“ ще се получат общо около 120 помещения, което по всички изисквания е оптималният размер, за да се поддържа бутикова услугата, която да предоставяме. По този начин името „Ястребец“ ще се свързва с цял ваканционен комплекс, в който освен двете хотелски тела ще има също финландски вили и 50 декара естествена гора, превърната в частен парк, като част от комплекса.

Новият хотел е проектиран да бъде в непосредствена близост до настоящия. Естествено, освен увеличения брой стаи и по-голямото удобство за нашите гости, с този хотел ние ще оптимизираме и персонала, защото с незначително увеличение на хората ще менажираме двойно повече стаи.

СПА центърът на новия хотел ще бъде уникален – ние дори го кръстихме „Еър СПА“. Той ще бъде на три етажа. Релакс зоната ще бъде на третия етаж, откъдето ще се открива панорамна гледка към планината. На първия етаж ще бъде басейнът, на втория – кабинети с уреди за различни терапии. На третия етаж, освен релакс зоната ще се намират и термо зоните – сауна, лакониум и пр. Самите сауни също ще бъдат панорамни.

Второто много важно звено в новия хотел ще бъде ресторантът. Нашият главен готвач Любомир Тодоров до миналата година трупа опит в ресторанти със звезди„Мишлен“ в Германия – общо 5 години. Та в този гурме ресторант, който ще има 30 – 40 места, той ще предложи 5- и 7-степенни дегустационни менюта, подготвени като авторска интерпретация на традиционната българска кухня. Ако пък гостите ни искат да хапнат нещо по-неангажиращо, те винаги могат да посетят другия ни ресторант.

Ние сме убедени, че бавно, но сигурно, вкусът на българите еволюира към по-висок клас кухня. Преди време например организирахме гурме-вечери с гост готвач от Италия, който ръководи ресторант със звезда от „Мишлен“ и те бяха голям успех. Но това, което ми направи впечатление от работата ми с чужди готвачи, както и с нашия главен готвач е, че българската кухня е прекрасна за основа за гурме интерпретации, каквито всъщност предлагат повечето ресторанти по света с „Мишлен“ звезда. Разликата е тази, че повечето от тези ресторанти „стъпват“ на база френска и италианска кухня. Работата ми с Шеф Тодоров обогати много познанията ми в кулинарията и това което разбрах е, че гурме или fine dinning кухня не означава, както повечето хора смятат, малки порции в големи чинии и задължително странни вкусове. Истинското съдържание на тези понятия е техниката която се използва и компонентите в чинията. И всичко това може да се прави независимо коя национална кухня се използва за основа.

Както сочат последните изследвания, вкусовите предпочитания на всеки човек са заложени в неговите гени и са допълнително възпитани в ранна детска възраст, което неминуемо води до извода, че не е необходимо да правим прочит или преразказ на чужди национални кухни, а просто трябва да ползваме нашата, за да можем с техника на приготвяне и съчетаване на съставки и компоненти да превърнем българската национална кухня в основа за висок клас меню.

Като цяло ние искаме да предложим в хотела едно запомнящо се преживяване, защото в нашия бизнес ние всъщност продаваме преживявания. Храната, СПА услугите – всичко това са различни преживявания за госта.

Концепцията на нашите собственици винаги е била, с хотела и заведенията си, да предложим нещо по-различно. Това правим в хотел „Ястребец“, правим го и с ресторантите ни в София – „Корсо“ и „Ла Каза“. Ние се стремим да възпитаме една по-различна култура, често дори за сметка на финансовите резултати, които понякога могат да дойдат по-бавно.

А как се получи така, че станахте хотелиер?
Преди 10 години спечелих зелена карта за САЩ, където преди това бях по програма за платен стаж (Internship Training Program). Взех си картата и много се чудех, дали да не замина, но реших, че там просто не е моята среда. Финансовото ми образование ме тласна към работа във финансова институция и започнах работа в ДСК. След известно време се случи така, че започнах да работя за настоящия ми работодател – собственика на хотел „Ястребец“ ( Георги Крумов – б.ред.) и така вече 10 години. Основното нещо, което ме накара да остана толкова дълго време е фактът, че философията на собствениците съвпадна с моята. Те, както и аз, държат да правим неща в България, които да отговарят на високи международни стандарти и да следват определена култура. Те са наясно с това, че да се направят такива продукти като нашите се налага първо, инвестицията да е по-голяма и второ – всичко да се изпипа в детайли. Това е по-бавна възвръщаемост, но ако го правиш правилно, подобен бизнес модел е много по-устойчив.

Смятате ли, че Боровец може да стане целогодишен курорт?
От няколко година насам спокойно можем да определим лятото като висок сезон в нашия хотел, а и го наблюдавам в целия курорт. Все повече хора предпочитат планината пред морето, като място за лятна почивка.

По-интересни са пролетния и есенния сезони. Някои хотели и в момента работят целогодишно, защото през пролетта и есента се правят все повече мероприятия – семинари, конференции и пр. Това до голяма степен се дължи на близостта до София. Наскоро хотел „Рила“ направи хубав ремонт, обзаведе нова зала, а това е плюс за целия курорт.

Ние самите винаги сме били целогодишен хотел – още от отварянето си. Със сигурност, някои от месеците са по-слаби, но пък с тази политика ние осигуряваме спокойствие и сигурност на служителите си, така че те знаят, че имат целогодишно осигурени работни места. Това ни се отблагодарява, защото през активният ски сезон, ние започваме с подготвен персонал. Ако искаш да разчиташ на подготвени и мотивирани хора, целогодишният хотел е задължително условие.

Не сте ли мислили да затворите цикъла като инвестирате и в морски хотел, както правят някои хотелиери?
Действително, ние мислихме по въпроса преди години, но тази идея отпадна. Ако направим хотел на морето, то той неминуемо ще бъде сравняван с „Ястребец“, а за съжаление по българското Черноморие вече няма места, които да отговарят на критериите ни – спокойни, встрани от големите курорти, с добри атмосферни условия, с хубава морска вода.

Що се отнася до Боровец, както казах през лятото тук е много хубаво. От няколко години например, общината и концесионерът на ски пистите „Бороспорт“ развиват велопътеки в курорта. Те наеха хора, които да ги проектират като дизайн, разположение и сложност, така че да – има усилия да се привличат туристи и извън ски сезона. Но за да може да привлечеш гости в месеците извън зимния сезон, не е достатъчно да разчиташ само на даденостите на природата, времето и красотата на планината през цялата година. Необходимо е да предлагаш във всеки сезон в годината емоция и преживяване, от което хората имат необходимост.

Нашата философия залегна в основата на една уникална програма, наречена „Живот в Уелнес“, която разработихме за забързаните градски жители и предлагаме през лятото. Целта на програмата е да възстанови баланса между духа, тялото и емоциите на човека – баланс, който се нарушава, когато сме в ежедневната стресова среда. Програмата, която за кратко време стана много успешна, просто съчетава правилната „храна“ за духа, ума и тялото, така че всеки един човек да успее да възвърне баланса си.

В заключение – какви са Вашите очаквания за 2018 година?
Очаквам годината да е също така динамична, както и изминалите, но в професионален план две са нещата, които основно ще бъдат приоритет за мен и моя екип. Първото от тях е успешното финализиране на идейния проект за новия хотел. Разчитаме да успеем да финализираме тази година, за да можем да стартираме догодина строителството.

Второто важно нещо е работата ми като представител на хотела и собствениците в „Националния борд по туризъм“ – една организация, в която много вярвам и която има за цел да обедини и да систематизира туристическия сектор в помощ на всички хотелиери и на държавата. Там работим в посока, как да развием организацията и да приобщим повече хотелиери към нея, така че да бъдем от полза на тези хотелиери. Обединяването на туристическия бранш, за което работим, е много важно за мен, защото така ние ще можем да отправим ясно послание към правителството и обществеността, че не сме просто поредната организация в туризма, а поставяме началото на реално консолидиране на бранша.

У нас е време да се направи нещо и по отношение на категоризацията на хотелите – нещо, за което също работим в борда по туризъм. Миналата година стартирахме разговори с международната организация HOTREC, която както е известно има свои изисквания за категоризация – критерии, които дават насоки за нивото на удобствата в един хотел. В момента в България например, едно от изискванията за хотел с четири звезди е да има радио или безжичен телефон в банята. В същото време, никой не го интересува, колко е дебела възглавницата, колко е мек матракът или колко е осветена стаята – неща, които са всъщност важните показатели за една категоризация, която се прави с мисъл за туриста.