Как да създадем и мотивираме топ екип – опитът на Marriott International


Да имаш екип от професионалисти и истински талантливи хора е едно от най-големите предимства, за които всеки хотлиер мечтае. Въпросът е как да ги привлече и мотивира да останат. Всичко това е въпрос на креативност и дългогодишен опит. Големите хотелски брандове отдавна работят в тази насока и техният опит в много случаи може да се използва като ноу-хау от независимите хотели.

Един от успешните примери е този на Marriott International. Наскоро те обявиха стартирането на новата си програма „Be“ (Бъди – б.ред.), с която компанията се надява да продължи да привлича и задържа перспективни кадри. Фокусът на програмата ще бъде върху три основни принципа: „Започни, Принадлежи, Стани“ (Begin, Belong, Become).

Според Антъни Капуано – президент и изпълнителен директор на Marriott International, компанията от над 95 години се ангажира да създава култура, която поставя хората на първо място. Този фокус се очаква да се засили чрез програмата „Be“, при която целта е да се наемат и задържат топ кадри, като им се предложат иновативни възможности за личен и професионален растеж.

Marriott International ще лансира цифрова платформа за обучение, предоставяща на служителите достъп до различни програми за основно обучение. Компанията е една от първите, която представя и глобална програма за благополучие (wellbeing), насочена към подпомагане на физическото, умственото и финансовото здраве на служителите по света.

Чрез „Be“, хотелската верига ще се стреми да покаже ангажимент към служителите за изграждане на доверие, уважение, предоставяне на равни възможности, както и инструменти за кариерно развитие.

Само за изминалата година повече от 200 хил. служители са започнали работа за Marriott International. Компанията продължава да инвестира и да разширява своята работна сила през 2023 г., като предложи конкурентно заплащане, различни бонуси, гъвкаво работно време, атрактивни пенсионни схеми, програма за покупка на акции от служители в САЩ, както и намалени цени за настаняване в хотели от 30 бранда – част от Marriott Bonvoy.

Пограмата „Be“ ще бъде въведена в 8300 хотела по света. Marriott е класирана като една от десетте най-добри компании за работа на Fortune Media и Great Place To Work® 100 Best Companies to Work For® – позиция, която държи от над 25 години.