Къде е „G-точката“ на Европа? Оказа се, че в Литва знаят отговора


От началото на август, литовската столица Вилнюс успя да вдигне доста шум както в социалните, така и в традиционните медии с новата си рекламна кампания, чийто слоган е „Vilnius, the G-spot of Europe“ („Вилнюс: G-точката на Европа“ – б.ред.).

Провокативната кампания се заиграва със схващането за мистериозния женски център на удоволствието – „Никой не знае, къде е той, но когато го откриеш – той е удивителен“. Фразата, заедно със слогана, е изписана на плакат, изобразяващ жена във видим екстаз, която е легнала върху картата на Европа, а ръката и конвулсивно е сграбчила контурите на Литва.

Както може да се очаква, новата кампания предизвика много спорове и дори призиви от страна на литовски официални лица, ако не да бъде спряна, то поне да бъде отложена за след посещението на папа Франциск в страната, което се очаква през септември, тази година. Литовската католическа църква направи изявление, че подобна кампания само засилва имиджа на Вилнюс като секс-дестинация, а министър-председателят на страната Саулиус Сквернелис нарече рекламата „странна“.

Сред застъпниците на кампанията е кметът на литовската столица Ремигиус Шимашиус, който споделя „Когато посрещам международни туристи във Вилнюс, те много често ми казват, че първите им впечатления многократно са надхвърлили очакванията им. От една страна, много е приятно да чуеш подобни изявления, но от друга, това означава, че разпознаваемостта на града трябва да бъде подобрена радикално, за да съвпадне с реалността“.

От Go Vilnus – официалната агенция за развитие на града, също се застъпват за кампанията. Директорът на агенцията Инга Романовскиене заявява „Когато става дума за привличането на международни туристи, ние работим в атмосфера на изключително силна конкуренция с други градове в Европа, които инвестират значителни суми в маркетинг на дестинацията. Младите творци, които създадоха кампанията, постигнаха значителна ангажираност от страна на аудиторията и определено предизвикаха интерес към града.

И ако сте решили, че зад кампанията стои някоя от големите рекламни или ПР агенции, грешите – автори на посланието и цялата концепция на „Vilnius, the G-spot of Europe“ са група студенти по реклама, които са решавали казус, как да превърнат Вилнюс в желана „сити-брейк“ дестинация.

„Много малко хора знаят, къде се намира нашият град, но когато пристигнат тук, те се влюбват в него“, разказва Юргис Раманаускас – един от студентите, които стоят зад провокативната кампания, „Идеята ни подсказаха международни туристи, а ние просто свързахме техните впечатления с теорията за Г-точката – никой не знае, къде е, но когато бъде открита, всички са приятно изненадани“.

През тази година Вилнюс получи допълнителна популярност, след като беше включен в класацията на 10-те най-добри дестинации в Европа за 2018 г. на „Lonely Planet“.