Изпревариха ни: хотел в Румъния обяви, че започва да приема плащания с Биткоин. И какво от това?


Тризвездният Popasul Regelui, който се намира в областта Алба стана първото място за настаняване в Румъния, което приема Биткоин като разплащателно средство, съобщават румънски медии. Хотелът се намира близо до езерото Бистра и планинския път Transalpina – най-дългият път в страната и разполага с 20 стаи и ресторант с тераса.

Според мениджъра на хотела Траян Kорнеа, напоследък все повече гости, особено от чужбина, са започнали да питат за възможността да заплатят престоя си с популярната криптовалута, така че мениджмънтът е решил да я приеме като редовно платежно средство.

Поука – не е важна валутата, важна е рекламата
Според собственици на различни бизнеси, разплащанията с Биткоин все още заемат незначителен дял (най-често под 1%) от общия обем разплащания на клиенти. Тогава защо е целият този шум?

Много просто – днес, да обявиш, че приемаш плащания с която и да било от десетките налични на пазара криптовалути, е все едно да обявиш в сайтовете за резервации, че разполагаш със служители, които владеят Суахили – няма почти никаква практическа полза, но за сметка на това е добър пиар.

Ако си хотелиер и обявиш, че приемаш плащания с криптовалути е бърз начин да покажеш на света, че си различен, прогресивен, първи в нещо – говориш си на един език с милениълите, хипстърите, градските фермери, анти-ваксърите, графити артистите, веганите, трансхуманистите (не – не са нито BDSM, нито LGBT), афрофутуристите, представителите на манга-културата, препърите, стимпънк културата, BDSM обществото, LGBT обществото, косплей феновете, феновете на Atlético Choloma и дори тези на Вихър (Славяново).

Да приемаш плащания с криптовалути е „Иха!“, голяма работа! Дори само заради този факт, много от клиентите, които спадат към някоя от посочените по-горе групи ще ти простят, че:

 • стаите не са много добре почистени (Явно пазят природата, не хабят излишно препарати).
  персоналът се държи арогантно (Но пък са наели хора от малцинствата, дават им възможност за развитие).
 • закуската е бедна (Не разхищават храна)
 • асансьорът не работи (Наблягат на уелнеса и вътрешния баланс на гостите)
 • няма телевизори по стаите (Че кой нормален човек гледа телевизия в наши дни?)
 • няма интернет (Тотално откъсване от стреса, нали?)
 • няма паркинг (Но пък има един метален прът с катинарчета, на който пише „Стоянка за велосипеди“)
 • кафето и чаят в ресторантът нямат вкус (Но пък пише, че са fair-trade)
 • всъщност и храната няма вкус (Но пък пише, че е farm-to-table)
 • абе то целият хотел май хич го няма (Ама хайде стига с това негативно мислене!).

Както се оказва – все още не е късно, така че ако желаете да бъдете сред хотелиерите или ресторантьорите, които са пионери в разплащанията с криптовалути у нас, ето няколко линка, които ще ви насочат, откъде да започнете:
Now Accepting Bitcoin: A Retailer’s Guide To Digital Currencies
3 Ways to Accept Bitcoin Payments on Your Website
How to Accept Bitcoins in my Store
Should Your Restaurant Accept Bitcoin?

Успех!