Как да открием правилните лидери на мнение и да привлечем нови клиенти чрез тях

“Инфлуенсър” е чуждица, която произлиза от английския глагол influence (влияя – б.ред.) и все по-трайно се настанява в българския език, поради липсата на наш аналог. „Инфлуенсър“ означава „лидер на мнение“ и в тази статия ще срещнете думата на много места. Инфлуенсърите са некоронованите крале на социалните мрежи – тези, чието мнение определя успеха или провала на много марки, инициативи и амбиции. За хотелиерите, които търсят алтернативни начин за привличане на директни резервации, инфлуенсърите могат да бъдат важен елемент в общия пъзел или начин за разнообразяване на маркетинговия бюджет.

Лидерът на мнение не е ново явление – всъщност, маркетингът от уста на уста се развива от десетилетия, просто в наши дни разполагаме с феномена „социални мрежи“, чрез които многократно се усилва влиянието на инфлуенсърите.

През последните няколко години, инфлуенсър маркетингът е в постоянен възход. Например, през 2019 г., 63% от маркетинговите агенции в САЩ планират увеличаване на бюджета си за инфлуенсър маркетинг.

И така, ако сте решили да насочите част от бюджета си в тази посока, стигаме до главния въпрос, а именно – как да открите „правилните“ инфлуенсъри за вашия бизнес?

Едно от най-важните неща – това трябва да бъдат хора, които се интересуват и пишат за областта, в която работите (например хотели и туризъм), а също – на които се доверяват и които следват голям брой други хора, със сходни интереси.

Но как да определим, дали инфлуенсърът, който сме набелязали е истински или последователите му са набрани чрез различни „сиви“ методи и инвестираните в него средства ще бъдат чиста загуба?

Консултантът и експерт по дигитален маркетинг Shane Barker, споделя няколко начина, чрез които да определите, кой лидер на мнение е подходящ за вашия бизнес и как да го откриете.

Приемете го – отнема време и усилия да откриете точните инфлуенсъри. Трябва ви някой, който е достатъчно релевантен и влиятелен, така че да ви помогне да постигнете целите си.

Ето няколко характеристики, които ще ви помогнат да отсеете „зърното от плявата“:

Ангажираност
Инфлуенсърът с голям брой последователи, които „харесват“, коментират и споделят неговите публикации, се радва на висока ангажираност от страна на аудиторията си в социалните мрежи. Високата ангажираност показва, че последователите на инфлуенсъра истински се вълнуват от това, което той или тя публикува.

Ако например броят на „ангажираните“ последователи спрямо общия брой е прекалено нисък, това е сигнал, че нещо не е наред – или публикациите на въпросния инфлуенсър не са особено интересни, или последователите не са набирани органично, а чрез различни агенции, чиито услуги звучат горе-долу така „Продавам 10000 последователи в Instagram за 120 долара“.

Автентично съдържание
За да изградят доверие със своите последователи, инфлуенсърите трябва да бъдат автентични. Съдържанието, което те публикуват трябва да отразява тяхната страст и интереси в съответната област – например пътуванията.

Когато инфлуенсърът публикува спонсорирано съдържание, то не трябва да изглежда по дразнещо рекламен начин, а отново трябва да бъде поднесено „автентично“. Оказва се, че 75% от маркетолозите следят за автентичност на съдържанието, когато търсят подходящи инфлуенсъри.

Лидерство
Успешен инфлуенсър е този, който може да вдъхнови и мотивира своите последователи чрез вълнуващото съдържание, което публикува. Търсете такива личности. За да се уверите, че сте на прав път, прегледайте съдържанието, публикувано в социалните мрежи от инфлуенсърите, които ви интересуват. Качествено ли е то? Издържано ли е граматически и стилистично? Вълнуващо ли е?

Опит и познания
Независимо от броя и ангажираността на последователите му, ако инфлуенсърът не е във вашата ниша, по-добре го пропуснете. Няма как лидерът на мнение да коментира и разбира от всякакви теми. Той може да бъде експерт в една, максимум две области. Пътувания, хотели, ресторанти, специални събития – като хотелиери се ориентирайте около това.

Активност
Освен качество на съдържанието, следете и активността на инфлуенсъра. Колко често той публикува съдържание? Инфлуенсър, който е много активен е по-вероятно да ви бъде полезен от такъв, който публикува рядко.

Друг фактор, който е добре да проучите е колко време отделя инфлуенсърът за комуникация с последователите си. Проверете, дали той или тя реагира на коментари, а също публикува ли интерактивно съдържание – игри, пъзели, анкети и пр.

Как да оценим инфлуенсъра
Масова заблуда е, че ако даден инфлуенсър има голям брой последователи или фенове, това автоматично ще доведе до голям интерес на тези фенове към компанията или хотела ви. Затова е много важно правилно да прецените инфлуенсъра и какво да очаквате от партньорството си с него.

Ето няколко ефективни начина за предварителен „одит“:

Изчислете коефициента на ангажираност
Проследете, какъв е бил процентът на ангажираност от страна на последователите на инфлуенсъра за последните 20 – 30 публикации. Обърнете специално внимание, изглеждат ли коментарите автентично, защото в наши дни е много лесно да си купиш пакети с „харесвания“ и „коментари“ на публикации в социалните мрежи, какъвто е примерът на снимката по-долу.

При проверката на ангажираността имайте предвид, че с нарастването на броя на последователите по правило процентът на ангажираност спада. Няма твърда формула, но за висока ангажираност на аудиторията говорим, когато над 3% от общия брой последователи или фенове (Facebook) реагират на публикациите.

Какво казват търсачките
Дали вашия потенциален инфлуенсър е наистина авторитет, чието мнение се цени? Проверете името му в Google и вижте, какви резултати ще излязат за него (нея) и в други сайтове и социални мрежи. Намират ли се препратки към негови публикации от други източници? Често ли бива цитиран от колеги? Канен ли е като гост-автор в медии?

Освен това, прегледайте, имал ли е инфлуенсърът сътрудничество с други компании или брандове. Дали той промотира продукти и услуги, които са полезни за последователите му или промотира каквото и да било, стига да му се плати?

Специално проучете профилите на инфлуенсъри, които са с много голям брой последователи. За да се постигне това по естествен (органичен) начин, обикновено минават години, освен ако разбирира се инфлуенсърът не е някоя филмова или спортна звезда. Ако профилът е сравнително нов, но вече с внушителен брой последователи, най-вероятно става дума за фалшив инфлуенсър, който плаща за „последователи“.

Проучете всеки внезапен скок в ангажираността
Бъдете нащрек за внезапен скок в ангажираността на аудиторията на инфлуенсъра. До вчера е имал средно по 150 – 200 харесвания под публикациите и изведнъж за определени такива те скачат на 800 – 1000. Това разбира се зависи от типа на съдържанието, но могат да са и купени пакети с „харесвания“.

Друг сигнал за повишено внимание е, ако инфлуенсърът има едновременно много голям брой последователи и прекалено висока ангажираност от тяхна страна. Със сигурност изглежда странно, ако инфлуенсър с 90 хил. последователи има повече от 20 хил. коментари и харесвания под единична публикация.

Използвайте специализирани програми и услуги
Ако сте решили да се насочите по-сериозно към инфлуенсър-маркетинга за вашия хотел, можете да помислите и за абонамент за някои специализирани програми, които ще ви помогнат да отсеете сериозните лидери на мнение от фалшивите.

Програми като Buzzweb оценяват тежестта на инфлуенсърите в Instagram, а чрез такива като Social Blade можете да определите темпа на нарастване на последователите на даден инфлуенсър във времето.

В заключение, ако сте решили да разнообразите вашия маркетинг микс чрез партньорство с инфлуенсъри, задължително условие е да инвестирате достатъчно време и усилия, за да откриете най-добрите в съответната област, така че да постигнете максимума от сътрудничеството си с тях.