Хотелът на бъдещето ще функционира и като ферма, според Varinot & Varinot Architectes

Представете си, ако вашият хотел можеше сам да покрива нуждите на ресторанта си от плодове, зеленчуци и дори риба. Тази на пръв поглед невъзможна идея може скоро да стане реалност благодарение на технологията Аквапоника – иновативна система за устойчиво отглеждане на риби и растения в постоянен цикъл, която имитира успешно начина, по който това се случва в природата.

„Аквапоника“ е сложна дума, съставна на „аквакултури“ и „хидропоника“. При този кръгов метод на отглеждане, рибите „наторяват“ хидропонно отглежданите растения и им осигуряват нутриенти, а растенията пречистват водата, която след един пълен цикъл се връща в аквариумите на рибите. Вкусно, екологично и непрекъснато, като перпетуум мобиле – вече дори в България се продават готови аквапонни системи, а предвид нарастващия интерес на клиентите към чиста и здравословна храна, по-широкото им разпространение е само въпрос на време.

Хотел Aquaponic Experience
Вдъхновени от концепцията на аквапониката, Varinot & Varinot Architectes създават Aquaponic Experience – прототип на хотел, който функционира на сходен принцип. Дъждовната вода се събира от специални съоръжения в хотела, а след това многократно се рециклира през собствената му мини ферма. Допълнителната полза от тази система е, че в ресторанта на „Аквапоник“ постоянно се предлагат пресни плодове, риба и зеленчуци собствено производство, в стаите има свежи цветя, а СПА центърът е подсигурен с водорасли за разкрасяващите процедури.

Предвижда се хотелът да може лесно да бъде адаптиран според нуждите на инвеститора и местните строителни регулации. Концепцията е един от финалистите на Radical Innovation Awards, които всяка година събират и отличават най-интересните концепции за “хотела на бъдещето”.