Хотелът като социална мисия

Често, бутиковите хотели се стремят да създадат контакти с местната общност в района, в който се намират. В Антигуа, Гватемала обаче откриваме пример за хотел, който стига по-далеч – той цели да подобри условията на общността. Good Hotel е бутиков хотел със силна социална мисия, която се разкрива пред очите на клиентите по съвсем естествен начин.Като изключим кошмарното от SEO-гледна точка име на веригата, всичко останало направено изключително професионално, макар бизнес концепцията да прилича по-скоро на социален проект, отколкото на типичен бизнес. Както се споменава в сайта на хотела, той е лансиран от Good Group – компания, която не разпределя дивидент и вярва, че „Един ден, всеки бизнес ще бъде социален бизнес”.

Персоналът на хотела в Антигуа се състои изцяло от местни самотни майки. Приходите от нощувки се даряват за образование на деца в нужда. Компанията функционира като инвестира всички печалби в обучения на своите служители.

Основателят, Мартен Дресен – бивш адвокат, първо отваря няколко училища в Гватемала с помощта на неправителствена организация. Бързо обаче разбира, че от образование няма полза, без перспективи за работа. Така се ражда и идеята за новия хотелски бранд.

„Всеки Good Hotel си партнира с местна НПО. Целта е да се създадат индивидуални програми, които да са от полза за опознаване на различни аспекти от хотелиерския бранш на хора в неравностойно положение и хора, които са имали трудни съдби. По този начин им помагаме да се интегрират на пазара на труда”, споделят от компанията.

В хотела в Антигуа могат да се видят още много добри примери за това, как може да се подпомага местната общност. Всички продукти, които се използват за приготвяне на храната в ресторанта на хотела, както и всички материали, използвани за изграждането му идват от местни малки бизнеси и занаятчии.  Дори малките сувенири, подарявани на гостите за спомен, са изработени на ръка от местни артисти.

Концепцията впечатлява с невероятната си искреност и стремежа да генерира осезаем принос за общността. Към момента, освен в Антигуа, Good Hotel има и в Лондон. А за една година, в Амстердам, подобен хотел е открит като pop-up експеримент. Резултатът – 70 безработни, които дълго време са били на социални помощи, се превръщат във висококвалифициран хотелски персонал.

Очаква се още осем Good Hotel да отворят до 2020 година.

/Източник: skift.com/