Хотел PUBLIC в Ню Йорк или как Иън Шрегър отговори на Airbnb

Иън Шрегър (Ian Schrager) е легендарно име в хотелските среди в САЩ. Бившият съсобственик на може би най-култовия клуб в историята „Studio 54” се доказа през годините като неспирен иноватор – след като навлиза в хотелския бизнес през 80-те години на миналия век с Morgans и впоследствие с хотелите Royalton и Paramount в Ню Йорк (и двата проектирани от небезизвестния Филип Старк), той практически създава концепцията „бутиков хотел“, която днес следват хиляди хотели по цял свят. „Достъпен лукс“ и лобито на хотела като социално пространство – познайте, кой въвежда пръв тези иновации? Правилно – Шрагър.През тази година, Иън Шрегър откри в Ню Йорк новия си хотел – PUBLIC, който сам то определя като отговор на предизвикателството, което платформата Airbnb отправя към целия бранш. Проектиран от швейцаркото студио Herzog & De Meuron, хотелът разполага с 367 стаи, а стойността му възлиза на 300 млн. долара. Все пак, какво прави PUBLIC толкова различен в сравнение с десетките други хотели които се откриват в големите метрополии на САЩ?

Да започнем от цената на стая. В град, в който средната цена на нощувка е 250 долара на вечер, Public открива с цени, започващи от 170 долара. За да постигне тази цена, екипът на Шрегър взаимства идеи от търговията на дребно, технологиите и дизайна и така оптимизира бизнес модела. Ето компонентите на формулата:

Ценово-ориентирана архитектура
За да държат разходите под контрол, Herzog & de Meuron включват редица нискобюджетни материали и решения в строителството – например оголен бетон, шперплат и стомана, но чрез различни хитроумни трикове придават бляскавост на тези материали. Бетонът е покрит с щампи, имитиращи дървена повърхност, а шперплатът е боядисан в модерни разцветки.

Архитектите са „изстискали“ повече на брой стаи като намаляват размера на всяка от тях до около 18 кв. м, но в същото време залагат отваряеми прозорци от пода до тавана, за да внесат чувство на простор. Сградата включва и известен брой апартаменти на последните етажи, които генерират допълнителни приходи, кооито пък позволяват по-ниски цени на стаите, разположени под тях.

Получава се така, че стойността на хотелска стая в Public е около 350 000 долара – далече под инвестициите от 550 000 долара на стая при другите хотели от висок клас в Ню Йорк.

Елегантни, но сравнително спартански стаи
В стаите, Шрегър се придържа към най-необходимото – удобно легло, луксозно спално бельо, 50-инчови телевизори, „блекаут“ щори, добре осветена баня с душ, с разпръскване тип „дъжд“. Помещенията може и да са оборудвани спартански, но финишите от мрамор на плотовете на масите и леглата с платформа от италиански дъб са от най-високо качество. Повечето от мебелите са поръчкови и сглобяеми, което намалява разходите за производство, поддръжка и почистване. По-малкият размер на стаите води също до това, една камериерка да може да почиства до 26 стаи на смяна, вместо 14, както в традиционните хотели.

Оптимизиране на персонала
Голям дял от стратегията на Шрегър заема поддържането на разходите за персонал колкото се може по-ниски, в сравнение с другите хотели от висок клас. В Public няма пикола, консиерж и помощник-рецепционисти. Всъщност, тук дори липсва рецепция. Вместо това, всички служители са обучени да отговарят на въпроси от страна на гостите – от ориентиране из хотела до препоръки за добри местни ресторанти. За останалото се грижат технологиите. Чекирането се извършва през мобилно приложение или на iPad-и в лобито. Вместо рум-сървиз, храната се поръчва и доставя от ресторантите Public Kitchen и Louis, а поръчката става чрез специален чат-бот. Този чат-бот изпълнява също функциите на виртуален консиерж. Ако все пак гостите желаят да комуникират с човек, обажданията им се прехвърлят към кол-център в Лас Вегас.

Рентабилни социални пространства
Със своя безплатен Wi-Fi, дълги дървени маси с електрически контакти по тях и стилен бар, лобито на втория етаж поразително напомня за споделен офис (coworking space). Това не е случайно – докато в класическите хотели храната и напитките имат между 10% и 20% дял в общите приходи, за Public се предвижда този дял да достигне до 30, дори 50% – основно чрез привличане на местни жители, които да ползват заведенията и площите. Към тях спадат подземен етаж с арт-пространство, в което се провеждат театрални представления, партита и специални събития, приземен етаж, на който виждаме магазин за храна, „grab-and-go“ кафене и ресторанта Public Kitchen – всичките под опеката на известния шеф-готвач Жан-Жорж Вонгерищен. На горните етажи са разположени тематичен текила-лаундж и бар на покрива, от който се откриват спиращи дъха гледки към Ню Йорк.

Успява ли Public да докаже своя бизнес модел? Засега изглежда, че да – промоционалните нощувки за 150 долара по случай откриването са отдавна резервирани, а цените за двойна стая започват от 270 и стигат до 450 долара на нощувка.

/по материали от списание Fast Company/