Хотел без персонал: Новата концепция набира все по-висока скорост

Стая в хотел “Place to Sleep”.

Бъдете подготвени – скоро тенденцията, която тръгна от скандинавските пазари, може да се окаже наоколо – хотелът без персонал. Някои скандинавски вериги, като финландската “Place To Sleep”, изглежда са открили ключа към управлението на успешен хотел и то без рецепция и фронт деск. Разбира се, все още има функции, като хаускипинг и поддръжка, които няма как да минат без хора, но повечето от операциите в т.нар. staffless хотели са автоматизирани.

Как е възможно подобно „безпилотно“ управление? Отговорът се крие в технологиите. Ето как се справят хотели, като тези от веригата Place To Sleep:

Преди пристигането на госта
Както при повечето хотели, и тук гостите могат лесно да резервират стая през хотелския уебсайт, през различните онлайн портали или просто като се обадят до централния офис, където обучени оператори придвижват заявките или отговарят на въпроси.

След като гостите направят резервация, те получават автоматичен имейл, генериран от софтуер на шведската компания Loopon, която се занимава с предоставянето на хотелите на услуги, които автоматизират комуникацията с гостите. Като част от процеса на резервация, гостите на “Place To Sleep” могат да допълнят поръчката си с ваучери за закуска, кафе и друг храна, които се изпълняват в партньорско кафене, в близост до хотела.

Преди да пристигне в хотела, гостът получава чрез имейл или sms PIN код, с който се отключва както входът на хотела, така и вратата на неговата стая.

В хотела
Пристигнал на място, гостът се чекира автоматично, след като за първи път използва PIN кода си, за да отключи входната врата. Това означава край на неудобното висене по опашки, само за да уведомите хотела, че сте пристигнали на място.

На госта могат да бъдат предложени допълнителни услуги чрез специален киоск – интерактивен терминал на самообслужване, който се намира във фоайето.

След престоя
Както може да се очаква, чекаута също е автоматизиран – просто в деня на напускане гостът си тръгва и след определен час PIN кодът се деактивира. Фактурата за престоя се генерира и изпраща по имейл също автоматично.

Хотел Place to Sleep в Холола (Финландия).

Други фактори за гладкото функциониране на хотела
За да функционира гладко хотелът без персонал, необходимо е стаите да бъде унифицирани, с възможно най-малко разнообразие от размери, екстри и съответно цени. Вариантите за ранно настаняване и късно напускане също трябва да бъдат унифицирани, ясно обяснени на госта и без опции за договаряне. За целта, такива варианти или просто не се предлагат или се предлагат срещу допълнителна такса на час, която автоматично се прибавя към сметката за нощувка. Груповите резервации представляват просто индивидуални такива, умножени по броя на гостите.

Както споменахме преди, някои функции, като хаускипинг, все още няма как да бъдат автоматизирани, но пък може да бъде напълно автоматизирана комуникацията с този отдел. В хотелите “Place To Sleep” камериерките получават известие по телефона, което ги уведомява, кои стаи трябва да бъдат почистени. След почистването, отново през телефон, екипът обновява статусът на стаите и те са готови за настаняване на следващите гости.

Ползи
„Безпилотните“ хотели имат две важни предимства в сравнение с всички останали. Първо, те не се нуждаят от обучен персонал, което рязко намалява фиксираните оперативни разходи и води до това, съвсем малки хотели да бъдат прилично рентабилни. Както пояснява Ули Пилау – съосновател на иновативната система за хотелски резервации и управление на недвижима собственост (PMS) Apaleo, хотелите без персонал могат да се разрастват на принципно нови пазари, като например по-малки дестинации или райони с по-слабо търсене в големите градове, които са неатрактивни за класическите full-service хотели, но пък пък напълно достатъчни за новата концепция. Това представлява директно приложение на принципите, залегнали в основата на маркетинговата стратегия Син океан.

На второ място, хотелите без персонал спестяват значителни средства – средства, които хотелиерите могат да изберат да предоставят на клиентите си и така постигат изключително конкурентни цени на нощувките, да инвестират в по-комфортни стаи и по-добри локации или просто да запазят за компанията, като я направят печеливша почти от първия ден на работа.
Ян-Хенрик Холмлунд – съосновател и изпълнителен директор на “Place To Sleep”, твърди, че концепцията за хотел без персонал бие като резултати почти всяка друга позната хотелска концепция. „Гостите са очаровани от лекотата и удобството на целия цикъл – от момента на резервация, през регистрацията в хотела и престоя си в него, до момента, в който го напуснат. Ние виждаме значителен интерес към бизнес модела в Скандинавските страни, като следващата стъпка ще бъде експанзия и на други европейски пазари.“