Фитнес индустрията в България е в криза, но възстановяването вече започна


На 21 май 2020 г. се проведе първото издание на SPORTS & WELLNESS Virtual SHOW (SWVS) – онлайн конференция за професионалисти и инвеститори във фитнес индустрията, както и за хора, които се интересуват от активния начин на живот, спортното и здравословно хранене. SWVS, което е събитие на организаторите на Bulgaria Sports & Wellness Show, беше разделено на две дискусии – „Фитнес индустрията днес: какви са предизвикателствата, има ли скрити възможности и печеливши стратегии?“ и „Тенденции в здравословното и спортно хранене: как да изградим правилния режим?“.

Тук публикуваме кратко обобщение на първата дискусия:

Фитнес индустрията днес: какви са предизвикателствата, има ли скрити възможности и печеливши стратегии?

Лектори в тази дискусия бяха Петър Ангелов – председател на Българска асоциация за здраве и фитнес и собственик на фитнес клубове „Атлетик“, Татяна Карабоикова – управител на Атама Спортен Клуб и АТАМА Уелнес енд Спа – официален представител на фитнес оборудване Техноджим и д-р Иван Неделчев – професионален фитнес треньор, преподавател и директор на курсовете по спорт към Нов български университет.

За отварянето на фитнес залите
Все още е рано да се направи реална преценка за истинските щети от пандемията и социалната изолация върху индустрията, но по всичко личи, че те ще бъдат големи.

Според Петър Ангелов, в първите дни след отварянето на фитнес и спортните зали, посещаемостта е била едва 34% от нормалната. Друга особеност е, че въпреки тази посещаемост, фитнес залите не реализират почти никакви приходи, понеже болшинството от клиентите са с предплатени карти, които са закупили преди началото на извънредното положение и затварянето на залите и сега просто ги изразходват.

Според участниците в панела има няколко причини за ниската посещаемост във фитнес залите в момента. От една страна, това е страхът от заразяване у хората, който методично беше подхранван от медиите през последните два месеца. От друга страна, влияние оказва и загубата на самия навик да се тренира.

Някой от собствениците на клубове са успели да предоговорят наемите си, но за много от тях близките 2-3 месеца ще бъдат много тежки, понеже разходите, като наем, заплати, осигуровки, режийни и други, са константа, докато ще минат месеци преди да се възстановят приходите. Очакванията са, нивата на приходите от преди началото на извънредното положение да бъдат възстановени след около една година.

Очаквана подкрепа от държавата
За да се възстанови секторът, който дава препитание на над 50 хил. специалисти у нас, от българската асоциация за здраве и фитнес се обръщат към държавата с искане да подкрепи фитнес залите с безвъзмездна държавна помощ в размер на средния едномесечен приход, който те са реализирали през 2018 г. Посочена е тази година, понеже не всички зали са подали отчети за 2019 г., а нуждата от такава мярка е изключително належаща в момента.

Другото искане на фитнес индустрията е за намалена ставка от 9% ДДС – искане, за което българската асоциация за здраве и фитнес е настоявала още при създаването си, през 2009 г.

За предизвикателствата пред днешния фитнес треньор
В рамките на дискусията, Иван Неделчев сподели за новите предизвикателства пред съвременния фитнес треньор. Освен цялата базова компонента от знания, които той или тя трябва да притежават – анатомия, физиология, спортна медицина и методическа подготовка, днес фитнес треньорът повече от всякога трябва да бъде психолог, аниматор, педагог, вдъхновител и ментор за своя потребител. Фитнес треньорът трябва да заеме нови социални роли, които да бъдат адекватни на социалното и емоционално здраве на трениращия.

Ролята на съвременния фитнес треньор в класически фитнес е да разнообразява ежедневната еднообразна тренировка с едно истинско преживяване и забавление. Той трябва да направи всичко възможно, за да не бъде възприеман като командир или военен, който кара клиента си да прави много лицеви опори или да вдига големи тежести. В скандинавските страни, фитнес треньорите дори учат актьорско майсторство. Когато човек влезе в залата, там го посреща един усмихнат и лъчезарен треньор, който владее както вербалната, така и невербална комуникация. По този начин, трениращият изкарва една както полезна, така и приятна тренировка. Фитнес треньорът трябва да бъде гъвкав към всички съвременни методи и форми на тренировка – на открито, на закрито, по време на лагери, в онлайн комуникация – навсякъде.

За регулацията на треньорската професия
Петър Ангелов наблегна на факта, че е необходим национален регистър на фитнес професионалистите, защото както в медицината, така и при треньорите, първото правило трябва да бъде, ако не можеш да помогнеш, поне не вреди.

„За съжаление, днес в тази професия има много хора, които си нямат представа от анатомия, физиология, от базисни познания. Това се дължи на факта, че никой не регулира този бизнес. Редно е треньорите да имат сертификат, за да работят със здравето на хората“, допълни той.

За промените в индустрията през последните години
Татяна Карабоикова обобщи, че през последните 4-5 години настъпват много промени във фитнес индустрията по света. Фитнесът вече не е само целта да изградиш големи и красиви мускули. Днес фокусът се измества върху преживяването, трениращите да се свързват с други хора – например да тичат същия маратон, който други са тичали в Ню Йорк, да влязат в състезание по колоездене, което в момента се провежда някъде по света, да правят спаринг с познати или напълно непознати хора, да се състезават с хора от целия свят. Всичко това вече е възможно благодарение на дигиталните технологии.

Можете да гледате пълната дискусия тук >>