Драгослав Минчев: “През 2017 г. реализирахме над 16% ръст в приходите на хотела“

В първите дни на 2018 г., Hotel & Restaurant Week разговаря с няколко хотелиера, които помоли да споделят, кои са били най-важните събития през изминалата година за тяхната компания или хотел. В това интервю разговаряме със Драгослав Минчев – генерален мениджър на хотел „Метрополитън“, София.

Бихте ли споделили, кои бяха най-запомнящите се събития за Вас през 2017 г.?
Безспорно най-важното през годината за нас беше, че направихме абсолютен рекорд – значително повишение на приходите и заетостта. Специално за приходите, говорим за над 16% ръст спрямо 2016 година, която от своя страна също беше по-добра от 2015 г.

Освен повишение при приходите, отбелязваме и положително движение на рейтинга на хотел „Метрополитън“ в различните платформи. Например в най-наблюдавания от клиентите канал – Booking.com, достигнахме и поддържаме оценка 9.0. Както знаете, ние сме един от най-големите хотели в София, съответно броят коментари и оценки е много по-голям, отколкото при останалите.А като прибавим и факта, че сме от 10 години на пазара, това е ясна индикация, че се справяме отлично и с поддръжката на материалната база.

Оценките и високият рейтинг, които ни дават клиентите са много показателни и по един доста особен фактор – ние сме независим хотел, а независимият хотел е много по-строго оценяван от клиента, спрямо този от една хотелска верига, например.

Според мен клиентът в повечето случаи автоматично приема дадено явление или особеност в брандирания хотел като нещо нормално, въпреки че то е нередно или неправилно. Клиентът просто се примирява, че това най-вероятно си е стандарт на веригата, която е утвърдена и доказана по цял свят от много години. От друга страна, на независимия хотел се гледа с много по-критичен поглед и нашите умения и реакции се поставят пред по-големи предизвикателства.

По отношение на най-важния фактор в нашия бранш – човешкия ресурс, през 2017 г. ние успяхме да ограничим текучеството почти до нула. За целта използваме много похвати, но решаващ според мен се оказа постоянният ни стремеж да търсим обратна връзка със служителите и така да научаваме, какво ги интересува, какво търсят, какво не им достига.

Например, кол-центровете в София се явяват силен притегателен център за младите хора, които знаят чужд език. Това със сигурност се отразява както бранша, който разчита на такъв персонал, така и на нас като хотел – заради близостта ни до новата технологична и бизнес зона на София по „Цариградско шосе“.

За да реагираме на изтичането на кадри в началото на миналата година, ние обсъдихме проблема със собствениците и решихме да въведем анкетно проучване сред служителите , така че текущо да получаваме обратна връзка от тях. Като резултат на анкетата стартирахме няколко нови инициативи и резултатът не закъсня – текучеството рязко спадна и дори имаме случаи, когато заминали в чужбина колеги се връщат обратно при нас.

Друго важно нещо за 2017 г. бяха две големи инвестиции в реновация, които направихме. Едната беше свързана с подмяна на панорамните ни асансьори. Това се наложи покрай ръста на посещаемостта – двата асансьора с тази скорост просто се оказаха недостатъчни и трудно обслужваха по 250 души всеки ден, през седмицата. И понеже нямаше как да увеличим скоростта или да търсим други решения, ние пристъпихме към смяната им с по-бързи и удобни. Сега гостите се извозват много по-ефективно, особено в пиковите периоди.

Втората голяма инвестиция беше за пълна подмяна на оборудването за Wi-Fi интернет в хотела, в резултат на което сега разполагаме с последно поколение интернет достъп на територията на целия хотел.

Тук държа да подчертая, че когато се налагат някакви инвестиции за хотела , аз винаги имам подкрепата на собствениците. Няма случай, в който да съм имал аргументирано предложение и то да е било стопирано, поради неотпускане на средства. Тук говорим за постоянно реинвестиране и подобряване на нивото. А това е наистина от огромно значение.

Какво очаквате от 2018-та година?
Ние сме един от хотелите, които бяха избрани за партньори около председателството на България на Съвета на Европейския съюз, така че имаме няколко потвърдени събития за този период. Мисля че покрай председателството можем да се очакваме допълнителен ръст на нощувките.

Като цяло, според мен през тази година няма да има драстичен ръст на заетостта на софийските хотели, защото тези, които работиха добре през миналата година, постигнаха оптимален ръст и просто вече няма накъде. Например ние от понеделник до четвъртък включително бяхме постоянно пълни. Изключение правят петък, събота и неделя, но все пак през уикенда се запълват главно хотелите в центъра – тези, които имат наоколо забележителности, ресторанти и пр. В тази връзка, аз съм доволен от резултатите ни през 2017 г. и се надявам да ги запазим и през настоящата година.