Дизайнерът Марсел Вандерс хипнотизира гостите на новия Mondrian Доха с феерия от цветове и гигантска декорация


Колони, декорирани със златни яйца, сложни мозайки и гигантски осветителни тела във формата на камбани – добре дошли в новия хотел Mondrian в Доха (Катар), чийто интериор бе проектиран от един от най-ексцентричните, но и най-успешни съвременни дизайнери – датчанинът Марсел Вандерс.Задачата, която получава Вандерс е да създаде в петзвездния хотел „среда, сякаш излязла от фантазиите“ – какво по-добро предизвикателатво за човека, наречен от New York Times „Лейди Гага на дизайна”?

Хотел Mondrian се състои от 270 стаи, осем ресторанта и бара и зала за събития с площ от 2000 кв. м. Управлението се извършва от веригата SBE на иновативния предприемач Сам Назарян (с който ще ви запознаем в специална статия), а проектът е на катарското архитектурно бюро South West Architecture.

Вандерс започва работа, като в началото се запознава в детайли с традиционните арабски десени и мотиви, както и стилистиката, обрисувана в сборника „Хиляда и една нощи“. След това, дизайнерът интерпретира тези мотиви под различни форми в интериора на хотела.

„За дизайна на Mondrian Доха, а и за всичко, което правим, мястото и неговият дух са изключително важни“, споделя дизайнерът. „Казано концептуално, ние оженихме местната култура за модерния дизайн. И докато някои теми са развити из целия хотел, целта беше всяка зона и всяко отделно пространство да разказват своя собствена история“.

Бели колони с вградени в тях златни яйца посрещат гостите в лобито, а за осветление служат големи полилеи с форма на камбани. Близкият салон е застлан с фотореалистични флорални килими от Moooi – дизайнерският бранд на Вандерс.

Атриумът се доминира от черно спираловидно стълбище, което рязко контрастира на белия интериор и се вие четири етажа нагоре, до наблюдателна платформа. Гигантски лампи осветяват кътовете за сядане, които пък са декорирани в бежово – цветът на катарската пустиня.

Характерният похват на Вандерс да използва несъвместими на пръв поглед цветове и мотиви се вижда в някои други зони в хотела, като например плувния басейн на 27-я етаж. Тук, оцветеният с ярки флорални мотиви стъклен купол рязко контрастира на карирания под и монохроматичната асансьорна шахта. В няколко коридора, стенните мозайки са съчетани по необичаен начин със синкаво-червени килими.

Mondrian Доха отвори врати през октомври и е първият хотел, изпълнен от Марсел Вандерс в Близкия Изток.

/Източник: Dezeen/