За първи път от много години, България има шанс да получи адекватна реклама на външните пазари


За първи път от много години, България и българският туризъм имат шанс да получат адекватна реклама на външните пазари и то още за следващия летен сезон – около тази теза се обединиха участниците в панелната дискуия „Дестинация „България“: къде са възможностите за растеж?“, която се проведе в рамките на Хотелски форум 2023.

За резултатите на управляваните от тях дружества и организации през 2023 г. и за водещите предизвикателства пред успешното позициониране на дестинация „България“ на международните пазари говориха Иван Грошев – управляващ директор на MTS Globe Bulgaria и председател на Асоциацията на инкаминг агенциите, Маргита Тодорова – член на съвета на директорите на Албена АД, Мариян Беляков – изпълнителен директор на Пампорово АД и Бурхан Немутлу – изпълнителен директор на Regnum Bulgaria и председател на Българско-турската търговско-индустриална камара.

Символичен домакин на панела беше Assa Abloy Hospitality.

Преглед на летен сезон 2023 и прогнози за 2024 г.

Според Иван Грошев, чиято компания е и представител на най-големия британски туроператор Jet2Holidays, въпреки гръмките политически декларации от началото на годината за невиждано силен летен сезон у нас, в крайна сметка той е бил точно такъв, какъвто са го очаквали туроператорите – посредствен и слаб. Изразено в цифри, ръстът на немския пазар при пакетните почивки спрямо миналата година е бил 20%, но спрямо 2019 г. изоставането е -40%. На английския пазар ръстът спрямо миналата година е 25%, но спрямо считаната за еталон 2019 г. няма абсолютно никаква промяна. Или, както направи аналогия Грошев, ако оценката на един ученик е Слаб 2 и за следващия срок той я повиши на Среден 3, това е увеличение с 50%, но едва ли е повод за особена гордост.

Що се отнася до немския пазар, според Грошев спадът при него е започнал още през 2018 г., което до голяма степен се дължи на липсата на самолетни капацитети, краткия сезон у нас и съответно по-високата рентабилност на конкурентните ни дестинации. Отделно, България е натрупала доста негативи и е изпаднала в ситуацията на „лъжливото овчарче“ през последните години, заради неизпълнените обещания от страна на предишните министри на туризма – за прочутите „35 евро на седалка“, както и за обещаните, но нереализирани програми за маркетингови активности на немския пазар.

Маргита Тодорова сподели, че през 2023 г. курортът Албена отчита 30% ръст на туристите спрямо миналата година, но все още изостава с 20% спрямо нивата от 2019 г. През настоящата година, с тамошен партньор, курортът е започнал сериозна рекламна кампания на немския пазар, която вече е дала първите резултати и се предвижда да бъде продължена и през следващата година.

Според Мариян Беляков, предвид сложната международна обстановка, шансът за зимния сезон през тази година е балканските пазари да се „капсуловат“, т.е. туристите от съседните ни страни да се откажат от далечни ски-почивки и предпочетат да останат в региона. Разбира се, при наличие и на добър сняг.

В търсене на “план Б”

Бурхан Немутлу подчерта, че България има голям потенциал за развитие на целогодишен туризъм. За съжаление, през тази година пореден ключов за Банско и страната ни пазар, като израелския, е поставен под въпрос, така че може би е време да се помисли за “план Б”. Според Немутлу, такъв план може да бъде турският пазар, който има потенциала да покрие „дупките“ при генериращите ни пазари – Русия, Украйна и Израел.

А за да се отвори турският пазар е достатъчно визите за турски граждани да станат 6-месечни и многократни, което според Немулту може да доведе до двойно, даже тройно увеличение на турските туристи в България.

Във връзка с турския пазар, Мариян Беляков допълни, че е историческа грешка, че България, като член на Европейския съюз, не се е преборила или въобще да паднат визите с Турция, или те да се издават на място, при пристигане на туриста. Защото става дума за страна с 90 млн. души население и икономика, която никога не спира, независимо от инфлацията. Страна, туристите от която могат да „спасят“ не само зимния сезон, но и въобще туризма у нас.

Рекламата на България в чужбина: нова надежда

Според Маргита Тодорова, новата програма за реклама на българския летен туризъм в чужбина, за която беше осигурен бюджет от 5 млн. лева, е чудесна инициатива на министъра на туризма и управлението на курорта вече е влязло във връзка с партньорите си – общините Шабла и Балчик, така че се върви напред, въпреки кратките срокове за подготовка. Според Тодорова, голямата разлика на тази програма, спрямо предишни такива е, че активността идва от общините, туроператорите и летищните оператори, а механизмите за контрол гарантират прозрачно оползотворяване на средствата.

Обратната връзка от чуждите туроператори по отношение на новата програма за реклама на България на външните пазари е изцяло положителна, подчерта Иван Грошев, като допълни, че вече се работи с общините по реализацията й. Според Грошев, по отношение на маркетинга на дестинацията, ние за първи път виждаме инициатива, която е в правилната посока, със сериозен бюджет и която на фона на досегашната реалност изглежда направо „свръхестествено“. Друг факт, който не се споменава често, отбеляза Грошев е, че туроператорите са готови да съинвестират в рекламата на България съвместно с Министерството на туризма, което означава, че предвидените за реклама 5 млн. лева ще бъдат почти удвоени.

„Тази програма е възможност най-накрая да си полираме имиджа като дестинация, на фона на неслучилите се празни обещания от страна на предишните министри на туризма.“, сподели той.

„През последните 30 години не съм видял една нормална рекламна кампания на България в чужбина, а сега, за първи път, виждаме движение в правилна посока“, беше краткият коментар и на Мариян Беляков.