Защо (и как) споделените работни пространства навлизат в хотелите

Хотел АСЕ в Ню Йорк.

Не само собствениците на офис сгради търсят варианти да се адаптират променените изисквания на хората към работната среда. Все по-нарастващ брой хотели на Запад търсят начин да „яхнат вълната“, като преобразуват неизползваните площи в общите части на хотелите или остарелите си бизнес центрове в модерни споделени работни пространства.

Например, хотел Virgin в Чикаго предлага co-working пространство срещу фиксирана месечна такса за членство в техния Virgin Commons Club. В таксата са включени ползване на бар, заседателни зали, безплатни напитки, бибилиотека, Wi-Fi и копирни услуги.

Лобито на Ace Hotel в Ню Йорк пък примамва дигитални номади с многото си заведения, общи маси и лоби бар, в който се сервират прасно изпечено кафе от малки производители и безглутенови браунита.

Тези хотелски пространства са проектирани така, че да привличат възможно най-широка група хора, които работят дистанционно, а не само пътуващите бизнесмени, търсещи спокойно място, за да отговорят на няколко имейла, пише JLL Real Views. Все повече компании по света възприемат гъвкава политика по отношение месторабоработата на служителите си, а и заради все по-нарастващия брой фрилансъри и технологични стартъпи на млади предприемачи, търсенето на места, които предразполагат към работа в „социална“ среда и които създават усещане за общност, нараства.

Virgin Hotels в Чикаго.

„Тази тенденция може да се разглежда като голяма възможност за хотелиерите“, споделя Лауро Ферони, който отговаря за проучването на капиталовите пазари в консултантската компания JLL. „В момента се наблюдава все по-засилващо се търсене на споделени работни пространства, така че всякакви смислени опити на хотелските оператори да се възползват от това търсене вероятно биха се увенчали с успех“.

Нова концепция за хотелско лоби
Лобито е най-подходящата зона в хотела, която да бъде трансформирана в споделено работно пространство. Подобна инциатива би могла да донесе допълнителни приходи на хотелиерите в традиционно слаби периоди и да привлече хора, които търсят комфортни мебели, бърз безплатен Wi-Fi, електрически контакти и готови храна и напитки.

Някои пионери на вълната от хотелско лоби в коуъркинг пространство, като нюйоркския хотел АСЕ, не таксуват ползващите споделените им работни (co-working) площи. Те по-скоро виждат възможностите за печалба от насочването на по-голям трафик към техните барове и ресторанти, докато в същото време постигат и „разпознаваемост на бранда“. Например човек, който веднъж е работил във фоайето на АСЕ в Ню Йорк е много вероятно да предпочете хотел от същата верига, когато отиде в, да речем, Шордич, Лондон.

„Има естествена симбиоза между хотелите и споделената работна среда“, посочва Том Керъл, който отговаря за корпоративните анализи на JLL за региона на ЕМЕА. „Все пак, в основата на хотелската индустрия е предоставянето на качествени услуги и удобства, така че да се постигне добро преживяване на клиента. Именно това търсят все по-нарастващ брой хора в наши дни, които заменят традиционните офиси със споделени работни пространства – било в специализирани споделени офиси или хотелски лобита“.

Хотел Moxy в Мюнхен.

Все повече хотелски групи прегръщат идеята. Например, общите площи на модерните Moxy by Marriott вече са препроектирани като места едновременно за работа и релакс и могат да бъдат ползвани както от гости на съответния хотел, така и от външни посетители.

Според различни източници, веригата Sheraton в момента прави редизайн на повече от 400 съществуващи лобита на свои хотели по целия свят, така че всяко от тях да бъде снабдено с т.нар. productivity tables, оборудвани с електрически контати, USB портове и чекмеджета под наем.

Някои хотели стигат дори по-далеч. Хотел Hobo в Стокхолм предоставя на предприемачите, работещи в лобито специална площ, наречена SPACEby, в която те да представят своите продукти.

Моделът „Pay-To-Stay “
Не всичи хотели предоставят базплатна площ за импровизирани споделени офиси. Някои решават да монетизират директно свободните си площи по модел, който е по-близък до традиционните коуъркинг офис пространства.

Например, хотел Schani Wien във Виена предлага 10-дневна коуъркинг карта за работа в лобито за 100 долара. По същия модел работи и споменатият в началото на статията хотел Virgin в Чикаго, който предлага членство във Virgin Commons Club срещу фиксирана месечна такса.

В NEST – споделеното работно пространство на дубайския Tryp by Wyndham, заплатилите месечен „наем“ могат да използват фитнес салона, басейна на хотела и разполагат с неограничено количество кафета – всичко това докато работят заедно със свои колеги от целия свят в дизайнерска и комфортна обстановка.

Хотелските брандове Mama Shelter и Selina – компания, която оперира в Маями и Латинска Америка, пък се стремят да привлекат като гости на хотелите си т.нар. „дигитални номади“, като споделените им работни площи изпълняват функцията на маркетингов инструмент. Въобще, брандове, които се целят към по-млади клиенти, са по-склонни да предложат коуъркинг елемент като част от цялостното хотелско преживяване.

Рецепта за успех?
Докато споделените работни пространства нарастват като популярност в хотелите, все пак те не са универсална формула за всеки хотел. Коуъркинг зоните са повече от места с удобни работни места. Дизайнът на тези пространства трябва да бъде такъв, че те да осигурят правилната среда, която да отговаря едновременно на имиджа на хотела и нуждите на хората, които се очаква да работят в тях.

Два компонента, които са абсолютно задължителни, например, са безотказният бърз Wi-Fi и уединени зони, предполагащи добро съсредоточаване върху работата.

Хотел НОВО в Стокхолм.

„Всичко, свързано с технологиите е от изключителна важност“, казва Lauro Ferroni, който ръководи проучванията на капиталовите пазари в JLL. „Но освен тях, споделените работни пространства трябва да притежават атмосфера, която предразполага неработещите гости на хотела към релакс и усамотение. Имате ли „тихи зони“ в лобито? Съобразена ли е височината на фоновата музика с гостите, които работят? Ако да, как правите лобито да изглежда „свежо“? Разполагате ли с фокусна точка – някакво произведение на изкуството, арт-инсталация?“.

Ако не се налага заради споделеното работно пространство да се жертват основни функции на хотела, може да бъде помислено в посока да се създаде такова.

Според експертите на JLL гъвкавите работни пространства са във възход и броят на хотелите, които ги въвеждат, расте устойчиво, но все още предстои да се оцени, какъв точно ще бъде финансовият ефект за хотелиерите от това.

Анализаторите са на мнение, че каквито и иновации да се правят по отношение на функциите в хотела, те по никакъв начин не трябва да застрашават традиционните им операции. В същото време е важно, хотелиерите да мислят, как да превърнат лобито в живо и функционално пространство. А предвид постоянно растящия интерес към споделените работни площи, обособяването на такива в хотелите е един от начините за това.