Китайски туристи в България: възможна ли е мисията? (видео)

На фона на очертаващата се по-слаба за туризма в България 2019 година сред професионалистите в сектора неминуемо изникват въпроси, свързани с това, как страната ни може да стане по-конкурентна и туристическите потоци да зависят не основно от външни фактори, като новооткрити линии на нискотарифни авиопревозвачи, влошаване на геополитическата обстановка в конкурентни дестинации, европредседателство на ротационен принцип и други.

И ако при традиционните за българския туризъм пазари ситуацията и възможностите са до голяма степен ясни, има един пазар с почти мистичен статус, за който напоследък все по-усилено се говори, но все още това, което се прави, е крайно недостатъчно. Разбира се, става дума за китайския пазар и възможността, България да се появи на картата като атрактивна за китайските туристи дестинация.

Отначало, малко факти
Независимо от забавянето на китайската икономика, китайските туристи в Европа продължават да бележат ръст на годишна база, като според последните данни на European Travel Commission (ETC) за периода януари-декември на 2018 година този ръст е бил 5,1%.

През 2018 г., трите най-посещавани от китайски туристи европейски дестинации са били Велиокбритания (2,4% ръст), Германия (2,6% ръст) и Франция (7,7% ръст). Трите дестинации с най-голям ръст пък са Хърватия (45,7%), Естония (35,8%) и Унгария (25,1%).

Топ 10 на най-посещаваните от китайци градове в Европа влизат Париж, Рим, Прага, Москва, Интерлакен, Виена, Флоренция, Венеция, Будапеща и Барселона.

През изминалата година се наблюдава изненадващ ръст на китайски туристи в сравнително непопулярни до момента за тях дестинации, като Сърбия (заради безвизовата политика), Русия, Швеция, Финландия, Полша, Белгия, Норвегия и Исландия.

А къде е България?
България изостава спрямо съседите си по отношение на привличането на китайски туристи. Според данни на НСИ, цитирани от Министъра на туризма Николина Ангелкова, през 2017 г. страната ни е посетена от 26 хил. китайски туристи, което е 41,2% ръст в сравнение с предходната година (за 2018 г. все още няма данни).

Все пак, през последните една-две години бяха предприети някои инициативи, от които се очаква да променят нещата в положителна посока. Сред тях е откриването на български туристически информационен център в Шанхай и перспективата, съвсем скоро български визи да бъдат издавани в още 14 града – Гуанджоу, Дзинан, Кунмин, Нандзин, Пекин, Сиан, Ухан, Фуджоу, Ханджоу, Чанша, Чунцин, Чънду, Шънджън и Шънян.

Готови ли са българскияте хотелиери да посрещнат китайски туристи?
Еднозначният отговор на този въпрос е „не“, поне според критериите на Welcome Chinese – най-популярната програма за сертифициране на места за настаняване, туроператорски и транспортни компании, чиято цел е да направи престоят на китайски туристи в чужбина по-приятен и комфортен. Програмата е създадена в партньорство с Китайската туристическа академия (СТА) – главния институт за проучвания и промотиране на туризма, която е част от Китайската национална туристическа администрация.

Според Welcome Chinese, за да може един хотел да бъде сертифициран с Jade Certificate , той трябва:

  • да може да приема разплащания с Union Pay – единственият китайски картов оператор.
  • да разполага във всяка стая със сервиз за приготвяне на чай, както и китайски чай и кафе.
  • да е абониран и да излъчава основни китайски телевизионни канали, като Централната китайска телевизия и Jiangsu TV.
  • Да осигурява вестници на китайски във всички хотелски стаи. Между другото, тези вестници могат да бъдат разпечатвани на място.

Ами ако все пак дойдат?
На последния Hotel & Tourism Investment Forum, Якуб Климчак, който в продължение на години е ръководил експанзията в Европа на голяма китайска верига хотели, а сега консултира европейски хотелиери, как да пробият на китайския пазар, сподели ценна информация не само за обема и динамиката на китайския пазар, но и за психологията и предпочитанията на китайските туристи. Вижте видео с пълната презентация на Якуб Климчак от Форума (на английски):

Информация от извора
На 29 май тази година, в НДК, в рамките на четвъртия Hotel & Tourism Investment Forum, българските хотелиери предстои да чуят още един утвърден експерт по китайския пазар. Чо Уонг е съосновател и управляващ директор на Compass Edge Europe – базирана в Хонконг компания, която осигурява от години на хотелите по света решения, чрез които да се позиционират на китайския пазар.

Чо Уонг ще изнесе лекция по темата „Как да достигнем до китайските туристи и да ги заинтригуваме: съвети от един експерт“.

Лекцията ще обхване различни етапи от процеса по създаване на разпознаваем бранд на хотела на китайския пазар и е задължителна за тези хотелиери, които се стремят да разширят позициите си в чужбина и по-специално в Далечния изток.

Някои от другите теми на конференцията:

  • Хотелът на бъдещето е вече тук: кои технологии и решения променят бизнеса и как да извлечем максимума от тях?
  • Управление на приходите: възможно ли е да бъде предвидено търсенето в толкова комплексна среда?
  • Иновации в маркетинга на хотела: как да изпъкнем пред конкуренцията…бързо?
  • Дизайн и архитектура на хотела: ключови тенденции, предизвикателства и възможности пред инвеститорите и архитектите
  • …други…