Челен опит: Този призрачен град от 19-ти век днес е луксозен курорт

Dunton Hot Springs. © CNN Travel

Един изоставен, „призрачен“ град едва ли звучи като най-добрата дестинация за почивка, но е факт – в планините на югоизточно Колорадо едно забравено от бога миньорско селище бива възродено като луксозен курорт.

В края на 19-ти век Дънтън е процъфтяващо селище, създадено от миньорите, търсещи злато и сребро в района, но през 1919 г. той бива изоставен от своите жители. Днес, селището живее своя втори живот като Дънтън Хот Спрингс (Dunton Hot Springs) – курорт с бунгала от висок клас.

Курорт с история

Dunton © CNN Travel

Навремето, Дънтън бива построен от миньорите заради особената си геология. Те избират мястото, защото минералните извори, които се намират тук са добра индикация за наличието на минерали в почвата, споделя Кристина Роси – маркетинг директор на Дънтън Хот Спрингс пред CNN Travel.

Превъртайки лентата напред, в наши дни, минералните извори са ключов елемент на курорта, който се слави с луксозните си СПА процедури. Но преди 100 години той е бил просто едно прашно миньорско градче – наистина, в началото проспериращо, но скоро започнало да запада, заради неудобната си локация при транспортирането на рудата за преработка.

Dunton. © CNN Travel

В най-добрите си години, Дънтън наброява 500 жители, но скоро наблизо е прокарана железница, а хората напускат градчето и се местят близо до нея. Така, през 1919 г. къщите от дървени трупи, построени по протежението на река Уест Долорес, опустяват.

През следващите години Дънтън е използван като ранчо за добитък, но това е за кратко. През 70-те и 80-те години на миналия век пък той става популярно място за кратка почивка на туристите, обикалящи САЩ с автомобил (т. нар. road tripping – б.ред.).

В края на краищата, през 90-те, Дънтън е купен от настоящия си собственик – Кристоф Хенкел. Той решава да запази дървените къщи и да ги трансформира във ваканционни хижи. Всяка хижа носи името или на миньора, който я е построил или на този, който е живял в нея, или на функцията, която изпълнява.

Да възстановиш миналото

Dunton Hot Springs. © CNN Travel

Да възстановиш къщи от трупи се оказва нелека задача – много от тях са порутени, а дори тези, които все още не са, са опасни за туристи. Операцията по възстановяването на Дънтън протича, като всяка от къщите е разглобена до основи, трупите биват номерирани, тези, които не вършат работа са заменени, а след това цялата конструкция е събирана наново – подобно на пъзел.

Dunton Hot Springs. © CNN Travel

Днес много дребни детайли напомнят на туристите, че тук се връщат във времето. Например, когато гостът влезе в „Банята“, където се намира големият минерален басейн, той ще види графити, рисувани с въглени в края на 19-ти век. Или пък може да изпие питие в бара, където известният гангстер Буч Касиди веднъж се е отбивал – той преминава през Дънтън, когато бяга след първия си банков обир.

Интересно е, че повечето от постройките са преместени от оригиналните места, на които са се намирали, за да се направи компактно ваканционно селище, посочва Кристина Роси. „Повечето се нуждаеха от нови покриви и подове, така че успоредно с реставрацията, ние ги преместихме, за да бъде всичко на пешеходна дистанция едно от друго“. И ако екстериорът на бунгалата перфектно пресъздава миналото, то вътре в тях удобствата са на най-модерно ниво.

Dunton Hot Springs. © CNN Travel

Днес, Дънтън се състои от 12 хижи от дървени трупи, разположени върху 800 дка, но курортът притежава още 6500 дка терен, който е на разположение на гостите за турове, езда и други забавления сред дивата природа.

Незабравимо изживяване

Dunton Hot Springs. © CNN Travel

Да се откъснеш от ежедневието сред СПА и природа си има цена, а цените в Дънтън зависят от нивото на изпълнение на всяка хижа и започват от 630 долара на вечер за по-скромните и то извън сезона и достигат до 2100 долара за някои от по-големите хижи през лятото и есента.

Dunton Hot Springs. © CNN Travel
Dunton Hot Springs. © CNN Travel
Dunton Hot Springs. © CNN Travel