Челен опит: Решението на проблемът с кадрите, според американските хотелиери


Проблемът с персонала в българския туризъм се задълбочава от година на година. Засега, единственото работещо решение, особено за сезонните хотели е „вносът“ на работници, основно от Украйна, Молдова и Македония. Дали това е дългосрочно решение предстои да видим, но се оказва, че същият проблем стои и пред хотелиерите в един от най-развитите и урегулирани пазари – САЩ.

В скорошно интервю за Skyft, Тони Капуано – вицепрезидент и глобален директор по развитието на Marriott International споделя „Аз не мисля, че нашата индустрия се справя особено добре като цяло, защото тя трябва да обучава потенциалните служители, че работата в хотел е една достойна професия. Много често, хората гледат на нея като на временно занимание, като „транзитна професия“, вместо да работят със съзнанието, че има достойнство в това да обслужваш туристите и те да получат едно запомнящо се пътуване. Друго, което хотелиерската индустрия пропуска да обясни разбираемо на своите служители е, че тук има възможност да се направи наистина добра кариера.“

Капуано отбелязва, че в Marriott много от мениджърите са израснали в йерархията от почасови длъжности в хотелите. „Ако имате възможност да срещнете Бил Мариот или да го слушате, когато говори някъде, ще видите, че той винаги цитира статистика, според която повече от половината от нашите глобални генерални мениджъри са започнали като сътрудници с почасово възнаграждение.“, казва той. „Необходимо е индустрията като цяло да набляга на факта, колко добри кариерни възможности има в нея.“

Подобно е мнението и на Джей Стайн – изпълнителен директор на Dream Hotel Group, който се сблъсква с подобни трудности при наемането на хора за техните хотели. Според него е близко до невъзможното да наемеш човек, който идва от някой от известните хотели или пък е инвестирал 300 хил. долара за обучение и ти му предлагаш длъжността „Асистент хаускийпинг мениджър“ с 55 хил. годишна заплата.

Решението на Стайн за техните хотели е да наемат млади хора, които нямат никакъв предишен опит, но биха се заинтересували от възможността да направят кариера като хотелиери. Тези хора биват наемани като оперативни анализатори с по около 70 хил. долара годишни стартови заплати. След постъпването си на работа те преминават едногодишно въвеждащо обучение, след което могат да бъдат повишени до мениджъри по резервациите. В рамките на две до три години, те могат да извървят пътя до генерален мениджър, с годишна заплата от 175 хил. долара.

„За да имаш добър екип, трябва да откриваш истински талантливите хора, да ги въвеждаш в работата и след това бързо да ги придвижваш напред, защото днес младите не биха приели да извървят традиционния път, както аз съм го правил навремето. Просто милениълите са различни“.