Защо чат ботовете скоро ще станат незаменим помощник на хотелиера

По отношение на новите хотелски технологии, 2016-та беше годината на чат бота, а експертите и маркетинг специалистите са убедени, че и 2017-та няма да отстъпва откъм интересни събития в тази сфера. Преди да се потопим в използването на чат ботовете в хотелския бизнес, нека се спрем накратко върху това, какво представляват те.Чат ботът (съкратено от чат робот – бел. ред.) е автоматична услуга за съобщения – софтуер, целящ да предизвика и поддържа разговор с потребителите. Хората си взаимодействат с тази услуга посредством широко разпространени приложения като Facebook Messenger или WeChat. Големи са очакванията от последните разработки в сферата на изкуствения интелект, които се очаква да дадат силен тласък на чат бот технологията.

Кои компании вече използват чат ботове? Великолепен пример е Uber – популярната компания за транспортни услуги предлага услужлив бот, чрез който клиентът може да избере раздела за пътуване в Messenger и да избере автомобил, до който да изпрати заявка за пътуване.

Що се отнася до хотелската индустрия, големи вериги като Hyatt и Starwood наскоро въведоха чат ботове като нов маркетингов канал, през който да предлагат услугите си. Гиганти в планирането и организацията на пътувания като Expedia, Skyscanner и Priceline (Booking.com) също прилагат технологията чат бот в услуга на техните клиенти.

Защо хотелите трябва да използват чат ботове, за да разширят бизнеса си? На първо място, чат ботът увеличава и подобрява комуникацията с гостите и тяхната ангажираност преди, по време и след престоя им в хотела. Всъщност, чат ботовете могат да служат като нов канал за резервации, който да осигурява на потенциалните клиенти възможността да поръчват услуги и комуникират чрез чат интерфейс.

Чат ботовете ще помагат на хотелите и за създаване на точен „профил” на гостите. Това ще позволи предлагането на персонализирани оферти на всеки клиент. Като цяло, очаква се този нов канал за комуникация да увеличи лоялността на клиентите, а като следствие – заетостта и RevPAR.

И не на последно място, понеже чатботовете са денонощна услуга, това би намалило натоварването на рецепцията, давайки на гостите моментални отговори по всяко време на престоя им.

Източник: ehotelier