BOTEL в Амстердам: когато 5 дизайнерски стаи те направят известен в цял свят


Чували ли сте за botel? Това е комбинирана дума от английските boat (лодка, кораб – бел. ред.) и hotel, която описва концепцията за настаняване хотел-кораб. В България, макар да имаме големи и посещавани пристанищни градове, като Варна и Бургас, поради някаква причина все още не са се появили ботели.Примерът тук е с BOTEL в Амстердам, чиято собственичка Сандра Чеди се обръща към MMX architecten с въпроса „Как може да се подобри дизайнът на хотела, така че да отговаря на динамиката на кейовете NDSM – една от най-динамичните и изпълнени с живот зони в града. След края на славните времена на холандското корабостроене, през 80-те години на миналия век, в халетата на запустелия корабостроителен завод започват да се събират различни творци – артисти, художници, млади занаятчии, които бързо му вдъхват нов живот. Днес, NDSM е едно от най-свежите места в Амстердам – барове, ресторанти, кафенета и клубове привличат жители и гости на града, а бившите халета са превърнати в различни творчески предприятия и галерии.

Предвид средата и атмосферата на района, архитектите от MMX architecten предлагат нестандартна идея – да се постави надпис BOTEL на горната палуба на кораба, като всяка от 6,5-метровите букви да представлява отделна стая. Така, белият хотел-кораб се сдобива с жизнерадостна червена „корона“, която освен всичко друго прави препратка към комините на едновремешните параходи.

Друг нестандартен подход на архитектите, които комбинират усилия с филмовият режисьор и архитект Jord den Hollander е да поканят различни дизайнери за интериора на всяка стая-буква. Richard Hutten проектира мини скейборд рампа в стаята „В“, Ronald Hoofd от Prast & Hooft черпи вдъхновение от книгата „Историята на О“ за стаята „О“, а Moriko Kira превръща „L“ в оазис на спокойствието и минималистичния японски дизайн. В стаята „Е“, Jord den Hollander оборудва най-малкия киносалон в Холандия, а MMX architecten виждат в „Т“ капитанска каюта.

Така, освеженият BOTEL бързо се превръща в притегателен център за туристите и местните в района, за което допринасят уютният бар и палубата, която се ползва както за релакс и слънчеви бани, така и като споделено работно пространство.

/Източник: ArchDaily/