Автономно движеща се хотелска стая? Aprilli Design Studio разработиха концепция, която изглежда изпълнима…в близко бъдеще

След трескавото разработване на автономни автомобили напоследък, ето че дойде времето и на автономно движеща се хотелска стая. Autonomous Travel Suite предлага на пътуващите транспортиране „от врата до врата“, което ще спести чакането по гари и летища, а в същото време ще предложи комфорта на хотелското настаняване.

Избран за един от тримата финалисти на тазгодишните Radical Innovation Awards, Autonomous Travel Suite е разработен от Стив Лии от базираното в Лос Анджелис Aprilli Design Studio. Концепцията предвижда, вместо да се отправят към летището или гарата, пътниците да бъдат вземани от домовете им и транспортирани до желаната дестинация в задвижвани от слънчева енергия мобилни хотелски микростаи.

Всяка от тези стаи е оборудвана с кът за спане с матрак с мемори-пяна, кухня и минибар, гардероб, баня и тоалетна, както и кът за сядане, който може се използва както за работа, така и за развлечение. Прозорците на стаята са със специални стъкла, които могат да се затъмняват за по-голямо уединение.

Autonomous Travel Suite ще бъде наличен в различни конфигурации – единична стая, семейна, за домашни любимци и пр. Екстрите ще включват допълнително легло, телевизия и др.

След като достигне до желаната от клиента дестинация, мобилната стая ще бъде насочена към съответния Autonomous Hotel и прикачена към „апартамент-майка“, заедно с който ще образуват по-голяма, класическа хотелска стая. От своя страна, Autonomous Hotel ще разполага с типичните за хотел услуги, като ресторант, конферентни зали, фитнес и др.

Според Лии, цената за наемане на Autonomous Travel Suite ще бъде по-ниска от много хотели, защото той комбинира две услуги – транспорт и нощувка.

Кога можем да очакваме тази технология? При всички положения нейното бъдеще е пряко свързано със съдбата на автономните автомобили, много от които в момента се тестват в различни американски градове. След като тези автомобили станат разпространени, заедно с електрическите, можем да очакваме и появата на първите Autonomous Travel Suites.

Сходно концептуално решение предлага и проектът, който през тази година стана студентски победител в Radical Innovation Awards. Room Extension Solution (RES) е автономно движеща се хотелска стая, която посреща и регистрира (check-in) госта още на летището или гарата, а след това го транспортира до „хотела-майка“, където се прикача към конструкцията и става част от същинската хотелска стая.

RES е оборудвана с легло, гардероб и напълно функционална баня. Целта на тази концепция е да разшири позитивното преживяване на госта в хотела, вместо да го остави да се справя с опашки за таксита, задръствания и пр. Естествено, отсега е ясно, че RES би се сблъскала със сериозен отпор от страна на таксиметровите компании, но както е написал Виктор Юго „Никоя армия не може да спре идея, чието време е дошло“.