8 важни неща, които да предвидите при вашия дигитален маркетинг през 2018

Въпросът, откъде да започнем с планирането на бюджета и стратегията за дигитален маркетинг на хотела през 2018г. може да се окаже доста сложен. Затова, базирайки се на тенденциите в тази област, тук се спираме на най-важните неща, които трябва да бъдат предвидени.

Направете календар на публикациите
Календарът на публикациите е ключов за успешния дигитален маркетинг на хотела или ресторанта. Той ще ви помогне да структурирате публикациите си през годината и да планирате, кои от тях, към кой потребителски сегмент да бъдат насочени и през кои канали. Този календар е добре да предвижда ключови събития, дати и сезони, които са важни за заетостта, така че публикациите да бъдат актуални и навременни – коледен плакат през декември, видео, описващо достойнствата на ресторанта преди планирането на абитурентските балове и т.н.Въпреки че календарът може да бъде оформен по най-различни начини, все пак предвидете колони за месеците, датите за подготовка на материалите, датите за публикация, темите на публикациите, кой се грижи за подготовката на съответната публикация, целите, които се преследват с всяка от тях, каналите за разпространение, както и очакваната циркулация/брой прочитания/. Ако тези колони не са достатъчни, спокойно можете да добавите още.

Инвестирайте във видео
Според проучване на Cisco, към 2021 г. видео трафикът ще съставлява 82% от целия интернет трафик. И понеже YouTube дори и в момента е втората най-голяма търсачка в света (след Google), ясно е че няма как, ако държите на работеща стратегия за дигитален маркетинг, видеото да бъде пренебрегнато с лека ръка. Наличието на видео на сайта на хотела е отлична възможност да представите не само само самия хотел, но и персонала, както и чудесните услуги, които предлагате на гостите.

Видео съдържанието създава най-висока ангажираност на вниманието на потребителите, според изследване на Hubspot. Вероятността едно видео да бъде споделено в социалните мрежи е шест пъти по-висока, отколкото една снимка, така че добавянето на ангажиращо и оптимизирано едноминутно видео към вашия уебсайт ще повиши органичния трафик и трафика от социални мрежи.

Заложете на дълги ключови фрази
Нарастването на гласовото търсене доведе до подобрена ефективност при работа с ключови фрази. Хората задават своите въпроси в Google и другите търсачки така, както биха ги задали на истински хора. Затова, оптимизацията по цели фрази не само ще привлече органичен трафик към сайта ви, но това ще стане и на по-ниска цена, ако плащате за Google Adwords, например.

Сега е моментът да помислите и за добавянето на колона с ключови фрази в календара на публикациите си.

Оптимизирайте за локално търсене (напр. „хотели близо до мен“)
Локалното търсене нараства двойно през последната година – успоредно с мобилното търсене, показва проучване на Search Engine Land. Много мобилни приложения автоматично „прихващат“ информацията за локацията на потребителя, така че е важно да се оптимизира в посока директен канал за локално търсене. Постарайте се да създавате съдържание, което ще допринесе за класирането ви на челни места при локални търсения – напр. „Забележителности в Стара Загора“.

Други действия, които ще подобрят представянето ви при локални търсения са поставянето на карта на сайта ви и публикуването на съдържание, свързано с местни събития и забележителности. Един от водещите сайтове за дигитален маркетинг – Search Engine News, разкрива, че онлайн купоните и специалните оферти работят изключително добре (70% удовлетворение) при локални търсения, така че предвидете ексклузивни предложения, които да се появяват на хората, които се намират физически около вас.

Възполвайте се от т.нар. „инфлуенсър маркетинг“ или маркетинг чрез лидерите на мнение
Лидерите на мнение в социалните мрежи могат да повишат ефективността на вашите кампании с 83% – това е процентът потребители, които декларират, че биха предприели дадено действие (покупка, клик или др.), ако това е препоръчано от източник, на когото имат доверие или т. нар. „инфлуенсър“. Това могат да бъдат спортисти, музикални изпълнители, авторитетни блогъри и други, които имат много последователи в социалните медии и чиито препоръки се считат за заслужаващи доверие.

Специално за хотелиерите, полезни инфлуенсъри могат да бъдат популярни травъл и лайфстайл блогъри и журналисти. Вариантите за партньорство включват, но не се изчерпват с писане на статия като гост-автор за сайта на блогъра, която да бъде интересна на неговата аудитория или пък самият той/тя да напише статия за вас. Може да осигурите безплатна нощувка на травъл блогъра във вашия хотел, така че той/тя лично да добие впечатления, които евентуално после да опише в блога си.

Използвайте интензивно социалните мрежи
Социалните мрежи (медии) позволяват на хотелиерите да установят персонални взаимоотношения с техните потенциални клиенти, да разпространяват важна информация и да работят с лидерите на мнение. Освен Facebook (къде без него?), други полезни социални канали могат да бъдат Instagram, където да публикувате редовно снимки от хотела и ресторанта, Twitter, подходящ за кратки новини и връзки към публикации и разбира се Youtube, за ползата от който споменахме по-нагоре. Кои от тези мрежи работят най-добре за вас? В коя от тях последователите ви са най-склонни да реагират? Къде публикациите ви предизвикват най-голям интерес? Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да оптимизирате микса от социални медии, а при контактите ви с гости на хотела ги насърчавайте да се свързват с вас във Facebook и да ви „тагват“ в постовете си по време на престоя си при вас.

Обърнете внимание на метатърсачките
Метататърсачката е търсеща машина, която събира информация за наличността и цените във вашия хотел от различни източници и ги публикува, като дава възможност на потребителя да избере, през кой канал да резервира стая. Метатърсачките, като TripAdvisor, Trivago и Google Hotel Price Ads (HPA), се различават от онлайн туристическите агенции (ОТА) по това, че те също презентират хотела онлайн, но самата резервация се извършва през трета страна – ОТА или вашия хотелски сайт.

Друга разлика е бизнес моделът на метатърсачките – за разлика от ОТА, на които се дължи комисионна при всяка извършена резервация (обикновено 15-25%), тук плащате цена на клик – модел, доста сходен с начинът, по който работят рекламите в Google. Разликата между комисионните, които плащате на ОТА и таксите „на клик“ на метатърсачките е значителна, а освен това чрез вторите достигате до „Свещения Граал“ на хотелиера – директните резервации. Това, което трябва да направите, е да предявите претенции към профила на вашия хотел в съответната метатърсачка, така че наред с цените на ОТА да се виждат и вашите цени за директни резервации.

Сред метатърсачките, хотелиерите определят като най-голям генератор на приходи от директни резервации Google HPA (48%), следван от Trivago (31%) и TripAdvisor (17%).

Измервайте успеха си
Както беше споменато преди време и от лекторите на конференцията за хотелски и ресторантски маркетинг HOTCON, измерването на ефективността на дигиталния маркетинг е „ахилесовата пета“ на хотелиера. Как ще разберете, кои кампании, канали и публикации ви носят най-много последователи, читатели и клиенти, ако не измервате ефекта? Създавайте редовни маркетингови доклади, които да отчитат най-важните индикатори и метрики за вашия хотел и бизнеса, като цяло.

/Източник: ehotelier.com/