7 хотела от транспортни контейнери: а кое е вашето конкурентно предимство?

Изглежда че транспортните контейнери стават все по-разпространени в света на архитектурата. След жилища, офиси и разбира се магазини, построени от контейнери, на дневен ред са хотелите. Т. нар. ъпсайклинг (upcycling) е тенденция, която започна от модата, след това си проби път в обзавеждането за дома (мебели от транспортни палети) и съвсем според очакванията се настани в архитектурата. И все пак, какво означава „ъпсайклинг“? „Ъпсайклинг“ е приспособяването и повторната употреба на излязла от употреба вещ, но вече с друго предназначение.

Като пример – превръщането на един стар транспортен контейнер в нова хотелска стая е пример за „ъпсайклинг“. Екологично е, по-евтино е, а и идеята допада на милениълите, които представляват сериозен таргет за модерните хотелиери.

Ето няколко хотела, построени от транспортни контейнери, които не само изглеждат добре, но и се конкурират успешно с конвенционално построените си конкуренти. Селекцията е на Architectural Digest.

Hougoumont Hotel Fremantle (Фримантъл, Австралия)


В крайбрежния град Фримантъл в Западна Австралия, хотел Hougoumont е пример за успешно съчетаване на архитектура от 1901 г. с конструкция от транспортни контейнери, така че гостите да получат луксозно настаняване. Matthew Crawford Architects залагат в проекта теми, вдъхновени от морето, поръчковото обзавеждане е по проект на Yoshio Takagi, а арт-творбите са на Troy Barbitta.

Tiny Urban Escapes (Индианополис, САЩ)


В покрития със зеленина Ийгъл Крийк парк, само на няколко минути от центъра на Индианополис са разположени пет бунгала от транспортни контейнери, проектирани и изработени от канадския производител Glasshaus. Всеки контейнер е обзаведен минималистично, но комфортно, така че на гостите да не липсва нищо.

Contain Hotel (Требутице, Чехия)


Този микро хотел има пет стаи и е построен на брега на река Елба в Чехия. Таваните и стените на всяка стая са облицовани с брезов шперплат, като по една от стените е изцяло остъклена. За да се получи двуетажната конструкция, са използвани три контейнера, като на първото ниво е обособена една стая, както и бани и гардероби. За второто ниво е използван един 40-футов контейнер, разделен на четири малки „стаи“, които споделят обща тераса.

Beach Box Hotel (Бага, Гоа, Индия)


Наскоро в популярната индийска плажна дестинация Гоа дебютира хотел Beach Box. Хотелът разполага с 16 стаи, ресторант, бар и плувен басейн – всичките изградени от карго контейнери. 70% от всички материали, използвани за строителството на хотела са „ъпсайклинг“ (виж определението по-нагоре – б.ред.). Твърди се, че конструкцията на хотела е в състояние да издържи както силно земетресение, така и корозията, дължаща се на морската сол в продължение на 20 години.

Hotel Flophouze (Раунд Топ, САЩ)


С рециклирани шкафове от лаборатория за изследване на храни и плотове, които преди това са били алея за боулинг, хотел Flophouze е създаден с ясната концепция в него да даде втори живот на различни мебелни отпадъци. Вътрешното разпределение на шестте транспортни контейнера включва дневна, кухня, спалня и собствена баня. Тук гостите са поканени да се „изключат“ и затова липсват телевизия и интернет връзка, но за сметка на това могат да послушат лично селектирана от собственика музика на винилови плочи.

Headwaters Eco Retreat (Юпитер, Флорида, САЩ)


Със само три помещения за гости, Headwaters Eco Retreat предлага на гостите си да се откъснат от забързаното ежедневие и да се потопят в природата около река Локсахачи – една от двете реки в щата Флорида. За строителството на това „еко-убежище“ отново са използвани отпадни материали, но тук те са вплетени умело в живописния пейзаж наоколо.

Хотел WineBox (Валпараисо, Чили)


Тематичният хотел WineBox е построен от 25 бракувани транспортни контейнера на крайбрежието на Валпараисо в Чили. Всъщност, голяма част от обзавеждането тук е направено от бракувани предмети – вани и мивки са превърнати в столове и диванчета, дървен материал от избите се използва повторно като рамки за легла, бивши бъчви живеят нов живот като бар столове и много други.