Още 6 тенденции при хотелите, които ще наблюдаваме през следващата година

Тази материал е продължение на статията 10 тенденции при хотелите, които ще наблюдаваме и през 2019, която публикувахме наскоро.

Минималистичен интериорен дизайн
Без значение, дали предоставяте безплатно на гостите си най-бързия безжичен интернет достъп или глезите небцата им с най-вкусната закуска, включена в цената – ако интериорният дизайн на хотела не пасва на съвременните вкусове, вие можете да изгубите потенциални клиенти още докато те разглеждат снимките на хотела във вашия сайт или в Booking.com.

Минималистично обзаведените и „естествени“ хотелски стаи са една от най-ясно разпознаваемите тенденции при хотелския дизайн, която по всичко личи ще се запази и през следващата година. Изчистени линии и пастелни тонове. Отървете се от тапетите и вместо това изрисувайте стените – ето нещо, което ще ви отличи от конкуренцията на отсрещния тротоар. И не забравяйте да поставите живи растения – те ще създадат усещане за домашен уют у гостите ви.

„Зелени“ хотелски сгради


Отговорността към опазването на околната среда нараства от ден на ден сред пътуващите, така че ако все още нямате политика по отношение на енергийната ефективност и намаляването на въглеродния „отпечатък“ на хотела е време да помислите за това – съвсем скоро наличието или липсата на такава политика ще доведе до прилив на нови или отлив на стари клиенти.

Хотелски софтуер в „облака“
Що се отнася до хотелския софтуер, 62% от големите вериги вече използват софтуер за управление, разположен в облака. Благодарение на тези решения, хотелиерите могат да се възползват от услуги и приложения, които няма как да ползват при конвенционалния, разположен върху техни сървъри софтуер.

По-ниски разходи за привличане на клиенти, повече директни резервации
След като през последните години позволиха на посредници като Booking.com и Expedia да станат доминиращи играчи в индустрията, напоследък хотелиерите започнаха да обръщат играта в полза на директните резервации. Тенденцията се запазва – и през 2019 г. очаквайте много нови програми, приложения и инициативи, насочени към клиентите, които резервират директно.

Вездесъщите технологии
Роботи, изкуствен интелект, Big Data, добавена реалност – технологиите навлизат с пълна пара в една индустрия, която доскоро се смяташе за силно консервативна.

Нека вземем за пример Connie – роботът-консиерж, разработен съвместно от Hilton и IBM. Благодарение на вградените функции за разпознаване на човешка реч и изкуствения интелект, Connie може да комуникира с гости на хотела, а също така да се учи от тези интеракции.

Роботите на Knightscope вече изпълняват задачи, свързани със сигурността по някои летища, докато хотел Henn-na в Япония направи световен фурор, след като гордо обяви, че е първият хотел с персонал, съставен от роботи.

Изкуственият интелект може да бъде срещнат и при така популярните напоследък чат-ботове, които се използват от някои хотели като един от начините за комуникация с госта. Чатботовете са способни да „разберат“ прости въпроси и да отговорят почти моментално, което освобождава време на хотелския персонал да обръща внимание на по-специфичните въпроси и изисквания на гостите.

Анализът на големи бази данни е друга област, в която технологиите ще продължават да се развиват с бързи темпове. От анализа на данни за клиентите с цел персонализиране на обслужването до софтуера за управлението на приходите – Big Data е навсякъде.

И накрая – добавената реалност. Тя се разви бурно през последните години, заедно с технологиите за виртуална реалност, но за разлика от тях е доста по-достъпна – като устройство обикновено е достатъчно потребителят да разполага със смартфон и достъп до интернет. Също така, при виртуалната реалност (VR) потребителят бива поставен в дигитална среда, докато добавената реалност е точно това – разширяване на физическата ни среда чрез допълнителни визуални „слоеве“. Технологията за добавена реалност може да даде безкрайни възможности на хотелиерите в близко бъдеще. Вижте видеото по-надолу, разработено от студенти в École hôtelière de Lausanne, което е опит да се предвиди, как би изглеждала хотелската стая на бъдещето, благодарение на добавената реалност:

И отново за тях: Милениълите
Родени между 80-те години на 20-ти век и 2002 г. и понякога наричани Поколението Y, значението на милениълите като демографска група нараства все повече в много сфери на икономиката и хотелската индустрия не прави изключение. Според едно изследване на Airbnb, към 2025 г., милениълите и поколението след тях ще съставляват 75% от всички туристи.

За да посрещнат тези нови клиенти, хотелите трябва да се адаптират към техните вкусове, навици и интереси. Милениълите пътуват много и обичат персонализираното отношение. Те посрещат с отворени обятия всички технологични новости и са изключително спонтанни в решенията си.

Хотелите, които искат да привлекат милениълите като клиенти, трябва да играят тяхната „игра“ по техните правила. Отплатата е, че веднъж останали доволни, милениълите ще започнат да възхваляват възторжено хотела в социалните мрежи, а каква по-добра реклама от това?