Четирите основни стълба на добре поддържания хотел и ресторант

За хотелите и ресторантите, редовните, ефективни операции по почистване са от изключително, почти екзистенциално значение. Това се отнася както за зоните на открито и входното пространство, така и за коридорите, стаите и баните. Да има план, който редовно да се изпълнява съвместно с правилните машини и почистващи препарати, е от решаващо значение за постигане на отлични резултати при почистването.

Т. нар. PDIR цикъл представлява добра основа за това. Когато се спазва систематично, този цикъл намалява времето и усилията, изразходвани за ежедневна поддръжка и гарантира запазването на стойността на сградата. Съкращението PDIR означава следното

 • Preventative (Превантивно)
 • Daily (Ежедневно)
 • Interim (Междинно) и
 • Restorative (Възстановително, Основно)

Въпреки че много хотелиери и ресторантьори са запознати с тези четири метода на почистване, те невинаги са наясно с предимствата, предлагани от PDIR цикъла, които възникват при прилагане на всичките четири вида почистване по координиран, добре обмислен начин. Когато се използва редовно, системата PDIR може да намали разходите за персонал и материали и да спести време.

1. Почистването започва извън сградата
Превантивното почистване е един от ключовите елементи на процеса PDIR. Тази концепция започва с операции по почистване извън хотела: щателното почистване или измиване на откритите пространства може значително да намали количеството боклук, внесено в сградата от гостите. Освен настилката и частите на улицата директно пред входната зона се препоръчва да се вземат под внимание местата за паркиране, други входове, както и входовете за доставка, барове или ресторанти. Зоните извън сградата като тераси и балкони също не трябва да се пренебрегват, особено като се има предвид, че те събират много боклук, който може да се пренесе в коридори, стълбищни помещения и стаи за гости.

Концепцията за превантивно почистване се изплаща много бързо. Поддържането на външните повърхности чисти е много по-бързо и изисква по-малко работа, отколкото почистването на самите помещения, благодарение на факта, че могат да се използват почистващи машини и почистващи препарати с високо налягане. Размерът на почистващата машина и следователно ефективността на почистващите операции до голяма степен зависят от размера на повърхностите, които трябва да се почистват:

 • Ръчно-водими метачни машини с капацитет за съхранение на отпадъци до 30 л са подходящи за почистване на по-малки повърхности до 300 м²
 • Ръчно водими метящо-смучещи машини
  със задвижване (бензинов / дизелов мотор или акумулатор), снабдени със смукателен елемент и филтърна система, се използват за повърхности до 1 000 м²
 • Вакуумни метачни машини с голям капацитет на контейнера и хидравлично изпразване на контейнера от високо се използват за големи повърхности от 1 500 м² или повече.

Освен тези опции, при наличие на петна които трябва да бъдат отстранени, напр. мъх, лишеи, остатъци от храна и др., се използват водоструйки със студена вода. Трябва да се внимава, за да се гарантира, че има достатъчно вода за лесно извличане на отпадъците и транспортирането им далеч от зоната (600 l / h и повече). Пароструйките са по-умели в премахването на мазни петна. Почистената повърхност също изсъхва много по-бързо.

Изтривалките в зоната на входа, както и на изхода на вратата също попадат в графата на превантивното почистване. Абразивните изтривалки с четина се препоръчват за употреба на открито, тъй като те могат да се използват за почистване на всякакъв вид обувки – дори и такива с дълбок грайфер. Изтривалките на закрито могат да имат по-меки и фини четинки, за да премахнат окончателните следи от мръсотия и влага. Замърсените рогозки също могат редовно да се сменят с чисти или да се почистват добре.

Ако някоя мръсотия навлезе в сградата въпреки тези мерки, може да се използва методът за почистване на място. Упоритите или влажни замърсявания могат бързо да бъдат премахнати, преди да бъдат вкарани в сградата – с помощта на обикновена акумулаторна метла или ръчен моп. Използването на превантивно почистване на външни помещения варира в зависимост от метеорологичните условия и времето на годината, поради което трябва да бъде съответно адаптирано. Може да се наложи да пометете зоната няколко пъти на ден, особено през есента и зимата. Въпреки това, допълнителните усилия, в крайна сметка ще се изплатят, тъй като това ще намали честотата, с която трябва да се почисти интериора. Не само това, но състоянието на екстериора на сградата прави силно първо впечатление на посетителите.

2. Ежедневното почистване води до изряден външен вид и добра хигиена
За да се гарантира желаното ниво на чистота, ежедневното поддържащото почистване е част от рутината на всеки добър хотел. То играе ключова роля за това, както гостите, така и служителите да се чувстват у дома си. Също така е необходимо за предотвратяване на упоритите замърсявания върху килимите или твърдите подове да не причинят трайни повреди и да удължат експлоатационния им живот.

Изправените четкови прахосмукачки са особено ефективни при ежедневно почистване на текстилни подове и килими. Задвижвани от отделен двигател, четките достигат килима в дълбочина и насочват отпадъците към смукателния канал, като едновременно с това изправят влакната на подовото покритие. Това не му позволява да се повреди. Петната, причинени от кафе, чай, червено вино или катран, също трябва незабавно да бъдат отстранени с помощта на средство за отстраняване на петна, за да се гарантира, че настилката изглежда чиста.

Обикновено се използва моп за почистване на гъвкави и твърди подови повърхности като линолеум или плочки. Въпреки това, всякаква повърхност, по-голяма от 200 м², от икономическа гледна точка със сигурност може да се възползва от подопочистващ автомат. Използването на машина винаги е по-задълбочено от почистването на място на ръка. Това също означава, че отпадъкът се вакуумира незабавно, което прави процеса по-хигиеничен като цяло. Използва се дискова четка (гладка структура) или ролка с четка (грапава повърхност) в зависимост от структурата на повърхността на подовата настилка. Това е особено важно при почистване на спа и фитнес зони. В допълнение към особено строгите хигиенни изисквания е важно подовата настилка да е устойчива на приплъзване.

3. Междинно почистване
От време на време е необходимо междинно почистване при ежедневно почистване. Междинното почистване не само спестява време и пари, що се отнася до нуждата от дълбоко почистване, но също така гарантира поддържането на високия стандарт на почистване. В този контекст е от съществено значение да изберете правилния метод, тъй като това минимизира смущаването на гостите.

Когато се извършва редовно, междинното почистване позволява гъвкавите и твърди подови повърхности да се поддържат чисти с минимални усилия, като се използва подопочистваща машина и едностъпков метод. Следните параметри трябва да се вземат предвид:

 • Избор на необходима четка (валяк или диск) за въпросната повърхностна структура.
 • Използване на правилен материал за четка или пад (твърд или мек) по отношение на вида отпадък, който трябва да се отстрани.
 • Използване на най-ефективният препарат в правилната доза, като се има предвид количеството отпадък, което трябва да се почисти

Важно е да се има предвид, че ролковата технология е много по-ефективна от дисковата поради високото контактно налягане и високата скорост на въртене на четките, което също почиства самите четки.

Машините с ролкови технологии се използват и за междинното почистване на текстилните покрития. Когато се добави подходящият препарат, iCapsol капсулира мръсотията намираща се във влакната на текстилното покритие. В резултат на това покритието е само влажно и може да се използва отново за кратко време. След като покритието се остави да изсъхне в продължение на поне 30 минути, капсулираната мръсотия се отстранява от влакната с помощта на изправена четкова прахосмукачка. Това не оставя следи от използвания почистващ препарат и предпазва от повторна употреба.

4. Дълбокото почистване е от съществено значение
Въпреки всички усилия за почистване и поддръжка, не е възможно да се избегне прилагането на дълбокото почистване, чиято цел е, доколкото е възможно, да се възстанови подовата настилка в първоначалното й състояние и степен на устойчивост на приплъзване. От четирите разгледани метода на почистване, дълбокото почистване е най-материало-, време- и трудоемко.

Трябва да се обърне голямо внимание при работа с текстилно подово покритие – то трябва да се измие с екстрактор, за да се върне към първоначалния си вид по отношение на формата и цвета. За дълбоко почистване на влакната на текстилното покритие, избраният почистващ разтвор се впръсква чрез подов накрайник, зададен при необходимото налягане на разпръскване, и се вакуумира и извлича в машината в рамките на една операция. Подовият накрайник с интегрирана ролка е особено ефективен, тъй като допълнителният механизъм е в състояние да премахне прикрепената мръсотия от влакната. След това подовото покритие се изплаква с чиста вода. След като изсъхне, старателно се прахосмуче с помощта на изправена четкова прахосмукачка. По килима не трябва да се ходи, докато изсъхва (поне осем часа).

Този метод може също да се използва заедно с ръчен накрайник за почистване на матраци и възглавници на столове и дивани. Професионалният екстрактор е ключов за справяне с малки ежедневни аварии и разливи, тъй като бързо и безопасно премахва замърсяванията и петна. Най-общо казано, препоръчително е да се поръча препарат за защита на влакната, заедно с тези продукти.

Твърдата и гъвкава настилка изисква дълбоко почистване, когато натрупването на мръсотия и стари защитни филми влияе върху външния вид на пода. Подопочистващите машини са от съществено значение в такива ситуации. Същите параметри като тези, посочени в „междинно почистване“, се прилагат тук с една разлика: двустъпковият метод се използва вместо едностъпков метод (нанесете почистващ разтвор, почиствайте и отстранете мръсотията). При двустъпковият метод почистващият разтвор (обикновено дълбоко почистващо вещество с по-висока доза) първо се нанася с машината и след това се почиства равномерно и кръстосано, след като разтворът се остави да реагира с мръсотията. Ако мръсотията е била достатъчно разхлабена, чистачката го вакуумира в машината. Както е предвидено в едностъпковият метод, подовото покритие след това се изплаква, за да се неутрализира повърхността.

Защитно покритие се нанася върху гъвкави подови покрития като линолеум или PVC, след като са достатъчно сухи. Настилката придобива нов блясък, докато изсъхне. Тя трябва да се полира на равни интервали, за да поддържа лъскавия си вид. По правило естествените каменни настилки и плочки не са с покритие

Дълбокото почистване на силно замърсените дървени подове е възможно само с използване на подопочистваща машина с ролка с почистваща глава и в съответствие с едностъпковият метод. Операциите по почистване се извършват многократно по посока на дървесното влакно след което подът се изплаква с чиста вода. След като изсъхне в достатъчна степен, ръчно се нанася восък или масло. След това, подът се полира с помощта на меки четки за полиране, заедно със подопочистващата машина. По-дълбоките драскотини не могат да бъдат отстранени с този метод. В този случай подът трябва да се шлайфа.

Успехът на PDIR цикъла винаги зависи от провеждането на правилната комбинация от индивидуални процедури за почистване. Най-важното е, че периодичните операции за дълбоко почистване могат да бъдат забавени, като се гарантира, че ежедневните дейности по почистване се изпълняват правилно. Провеждането на междинни операции за почистване често пъти намалява и необходимото време и усилия. Превантивното почистване е най-важната дейност от всички, тъй като дава възможност за премахване на мръсотията при източника, а именно извън сградата и има голямо влияние върху всички други дейности по поддържане и поддръжка.