4 млн. лева инвестира “Мидалидаре естейт” в изба за естествено пенливи вина


Изба “Мидалидаре Естейт” изгражда трета винарна, в която ще произвежда естествено пенливо вино по класическа технология. Съоръжението ще бъде изцяло засипано с пръст и озеленено и ще бъде с уникална архитектура, споделя управителят на избата Александър Алексиев пред “Капитал”.

Инвестицията е за 4 млн. лв., като се очаква винарната да влезе в експлоатация през първата половина на 2019 г. Благодарение на новото съоръжение, “Мидалидаре Естейт” ще увеличи капацитета за производство на естествено пенливо вино четири пъти.

Специалната сграда, наподобяваща зелен хълм, ще осигури необходимата температура и влажност за производство на вината и ще даде възможност да се ограничат до минимум неблагоприятните въздействия на околната среда. Производството ще достигне 40 000 бутилки годишно, като ще бъде подадена заявка за сертифициране като органична винарна.

Производството на пенливо вино не е новост за избата от село Могилово, която включва този тип вина към портфолиото си през 2014 г. Технологията е т. нар. „класически метод“, при който вторичната ферментация протича директно в бутилката, а виното отлежава върху утайките минимум 24 месеца. През годините, количествата прогресивно нарастват – от 2000 бутилки през 2014 г. до 11 хил. бутилки през 2017 г.

Консултант по проекта за производство на пенливо вино е един от големите италиански специалисти в тази област – Марко Зизиоли.

През май тази година “Мидалидаре Естейт” откри в чирпанското село Могилово втори хотел-ресторант. Новият комплекс е в близост до първия хотел на компанията. Инвестицията е около 2.5 млн. лв. С новата база винарната значително увеличава възможностите си по отношение на туризма – всеки месец тя се посещава от най-малко 1000 туристи, половината от които са чужденци, посочват от компанията.

Първият хотел на “Мидалидаре” бе открит през 2014 г. с инвестиция за около 5 млн. лв. Той разполага с ресторант и СПА комплекс.

През тази година ще бъде открито и новото”рибарско селище” на “Мидалидаре”, разположено около язовира в село Могилово. Ръководството на избата е взело язовира на концесия и иска да развива спортен риболов. Общите инвестиции в проекта “Мидалидаре” от 2009 г. до момента са в размер на 48 млн. лева, като през последните години компанията отчита постоянен ръст на приходите – през 2017 г. той е 11% спрямо реализираните през 2016 г. 4,8 млн. лева.

В момента, в “Мидалидаре Естейт” работят 130 души, заети във винарните, ресторантите и лозята на компанията. Избата стартира дейност през 2009 г. с 4 човека и 150 дка лозя, за да се стигне до днес, когато тя вече разполага с 1530 дка, засяти със сортове, като Пино Гри, Семийон, Ризлинг, Совиньон Блан, а също малбек, Мерло, Сира, Пино Ноар и други.