15 статистики, които показват колко важни са потребителските отзиви за хотела

За да процъфтявате в конкурентния хотелски пазар, трябва да изградите силна онлайн репутация, която да привлича постоянен поток от гости. Един от най-добрите начини да постигнете това е като управлявате онлайн отзивите на хотела си, пише ReputationDefender. Следващите статистики показват как онлайн отзивите могат да помогнат или попречат на растежа на вашия бизнес.

Накарайте потенциалните гости да ви забележат

Според следващите шест статистики, голяма част от хората планират пътуванията си онлайн, като значителна част от тяхното проучване включва четене на онлайн отзиви. Затова, ако хотелът ви има малко потребителски отзиви, най-вероятно ще бъде пренебрегнат в полза на други, с по-изградено онлайн присъствие. Някои от начините да получите по-голям брой отзиви включват заявяване на вашия профил в съответните сайтове за ревюта, редовно стимулиране на гостите ви да оставят обратна връзка след престоя си, както и максимално улесняване на този процес.  

 • 70,9% от туристите споделят, че онлайн съдържанието влияе на техния избор за място за престой. (RMS)
 • 81% от хората винаги или често четат отзиви преди да резервират хотел. (TripAdvisor)
 • 52% от хората никога не биха резервирали хотел, който няма отзиви. (TripAdvisor)
 • 55% от респондентите четат по няколко страници с отзиви, за да получат по-добра представа за хотела, в които възнамеряват да резервират. (TripAdvisor)
 • 66% от туристите планират да прекарат повече време в четене на отзиви за нови дестинации. (TripAdvisor)
 • 65% използват онлайн търсене, за да се вдъхновят за предстоящи пътувания (Google)

Битката за доверието на потребителите

Следващите статистики показват колко важен вид „социално доказателство“ (social proof) са потребителските отзиви. Хората се чувстват спокойни да се доверят на хотел с високи оценки и положителни отзиви, защото това демонстрира, че той се грижи да предостави на клиентите си най-доброто възможно изживяване.

 • Когато туристите трябва да избират между два хотела, 79% от тях са по-склонни да резервират стая в този, с по-висока оценка. (TripAdvisor)
 • При избора на хотел, неговата потребителска оценка е по-важна от бранда в 72% от случаите. (Expedia)
 • Над 40% от пътуващите ще напишат отзив, ако са имали положително преживяване с хотела. (ReviewTrackers)
 • 48% от тях пък ще напишат отзив след лошо преживяване. (ReviewTrackers)
 • Пътуващите прочитат средно по девет отзива, преди да решат да резервират хотел. (TripAdvisor)
 • 91% от пътуващите очакват от хотелиерите да отговорят на отрицателните отзиви. (Expedia)

Повече печалба от всяка резервация

По-долната група статистики разкрива връзката между вашата репутация и печалбата ви. Не е изненадващо, че потребителите са готови да платят повече за качествено хотелско преживяване, като сумата, която са готови да платят, директно кореспондира с нивото на потребителския рейтинг на хотела. Затова трябва да се уверите, потенциалните ви гости да открият  много положителни онлайн отзиви. Един начин да постигнете това е да добавите връзка към отзивите си в трети сайтове на вашата уеб страница. Можете също да споделите най-възторжените от тях във вашите социални канали.

 • Туристите ще платят с 24% повече за хотел с рейтинг 3,9 в Expedia, в сравнение с такъв, с рейтинг 2,4. Също така, гостите ще платят с 35% повече за хотел с рейтинг 4,4, в сравнение с друг, с рейтинг 3,9.
 • Увеличаването на рейтинга с 1 звезда води до 2,2-3,0% нарастване на месечните приходи на хотела. (Yong Chen и ATM Sayfuddin)
 • Над 90% от собствениците на бизнес в туризма считат, че онлайн отзивите са един от трите най-важни фактора, които ще повлияят върху бъдещето на тяхната индустрия. (TripAdvisor)

Независимо дали се опитвате да привлечете повече гости, да утвърдите доверието в хотела или да повишите стойността му, като бизнес, солидната онлайн репутация, изградена върху положителни отзиви може да направи чудеса за вас.

/По материала работи: Поля Маринова/