10 тенденции при хотелите, които ще наблюдаваме и през 2019 г.

Една от най-важните задачи на всеки собственик и управител на хотел е да следи тенденциите в този бизнес. Много анализатори твърдят, че времената, в които живеем, са най-динамичните за хотелската индустрия, в цялата история на този бизнес.

През последните години се появиха алтернативни концепции, като Airbnb, глемпинга, поштелите и други, които предизвикват бизнеса на традиционния хотелиер и за да оцелее (и просперира), той или тя трябва да се адаптират към една постоянно променяща се среда, пълна със скрити заплахи, но и неочаквани възможности.

Без да претендираме за изчерпателност, тук описваме 10 тенденции при хотелите, някои от които тепърва се зараждат, а други са вече в етап на развитие, но всички те могат да повлияят по един или друг начин и върху вашия бизнес.

#1: Социален клуб


Покрай модерните словосъчетания „глобално общество“ и „социална архитектура“, едва ли е учудваща появата на нови и нови „лайфстайл“ хотели. Характерното за тях е че са проектирани да приличат повече на социални клубове, отколкото на традиционни хотели. Например в лайфстайл хотелите често можете да видите централно разположен clubhouse, в който гостите се събират заедно за различни дейности. В зависимост от локацията и типа хотел, тези дейности могат да включват концерти, театрални представления, масажи, различни курсове и други.

#2: Хотели в знакови сгради


На много места по света могат да се видят хотели, разположени в исторически или други знакови сгради. Например ловната хижа на дука на Марлборо в Бъкингамшър (Великобритания), която след внимателна реконструкция, запазваща архитектурната й и историческа стойност, ще отвори врати до края на годината като луксозния The Langley Hotel, под флага на Marriott. В унисон с тенденция №1, The Langley ще предложи на гостите в своите 41 стаи и апартаменти редица активности, свързани предимно с неговия модерен СПА и уелнес център.

#3: Свързаната стая


В тон с нарасналите очаквания на гостите и повишаващите се разходи за персонал, технологиите навлизат все по-уверено в хотелите и тази тенденция ще се запази в близките години. Много хотели инвестират в т. нар. IoT – Internet of Things (Интернет на нещата – б. ред.), което може да включва виртуалният асистент Alexa, разработен от Amazon, интелигентна система за управление и контрол на температурата от типа на Nest (купен преди няколко години от Google), душове, които „помнят“ предпочитаната от гостите температура, огледала с вградени дисплеи, на които може да се поръчва видео с физически упражнения или дори хотел без персонал.

#4: Еволюцията на лобито


Дали ще бъде проектирано като споделено работно пространство или просто ще се търси начин, рецепцията да изглежда по-приветлива (махат се плотовете, превръща се в „дневна“ с много места за сядане), хотелското лоби еволюира и това не е временна мода, а трайна тенденция, която е провокирана от новите концепции за настаняване, като Airbnb или поштелите.

#5: Хотелът като местен гид


През последните няколко години се наблюдава промяна в нагласите на туристите, особено сред по-младите от тях – те вече не искат да бъдат възприемани като „туристи“. Те искат да се запознаят с местните и местния начин на живот. Искат да се „потопят“ в атмосферата на местата, които посещават.

Хотелът, като едно от точките за първи контакт между туриста и новата за него дестинация, може да изиграе важна роля в това „потапяне“. Очаквано нараства броят на хотелите, които си партнират с местни занаятчии, художници, музеи и дори ресторанти, така че да предложат на гостите си по-бързо опознаване на района.

#6: Ресторантите не са това, което бяха

Като продължение на „местното преживяване“, което се стремят да предложат на гостите си, все повече хотели разчупват концепцията на класически ресторант и вместо това залагат на нови формати, като ресторант тип „пазар“ (marketplace restaurant), food hall или, ако хотелът е в по-бюджетния сегмент – щанд на самообслужване с храна за вкъщи.

#7: Ефектът „Airbnb”


С нарастването на броя апартаменти за краткосрочно отдаване през платформи като Airbnb, очаквано хотелиерите започват да отвръщат на удара с промени в дизайна и набора от услуги. Това включва създаването в стаите и общите части на „домашна“ атмосфера, а също по-внимателно планиране на социалните зони, като ресторантите и лобито, за които писахме по-горе. Липсата на такива зони, заедно с проблемите със сигурността, са един от основните минуси при наемането на апартамент през Airbnb.

#8: Еко-хотелите са във възход


От феномен, свързан предимно с милениълите, устойчивото пътуване (Sustainable travel) се превръща в…устойчива тенденция. Ако все още не го правят, то очаквайте скоро и вашите гости да започнат да се интересуват, дали храната в ресторанта ви е от местни производители, предприели ли сте и какви мерки, свързани с енергийната ефективност, имате ли политика по отношение изхвърлянето на храна и пр.

Сертифицирането по програми като Travelife, Green Key и други ще става все по-важно за хотелите, защото тези сертификати ще започват все често да бъдат изисквани от големите туроператори.

#9: “Уелнес” е термин, който ще чувате все по-често


Според създателя на първия уелнес център в света – д-р Джон У. Травис, уелнесът (wellness на английски) е „състояние на физическо, емоционално и душевно здраве, постигнато чрез хранене, движение, общуване, секс, медитация“. Уелнесът е комплексна дисциплина и ако не сте специализиран уелнес хотел, каквито се строят все повече по света, то добре е да предложите на гостите си поне някои елементи, които биха подобрили тяхното физическо и ментално здраве. СПА процедурите, фитнес салонът, прясната храна и комфортните матраци и възглавници са само част от нещата, с които можете да направите любителите на здравословния начин на живот щастливи.

#10: Цялостното преживяване на госта


Тази тенденция е деликатна и не толкова видима като другите, но може да бъде решаваща за финансовите резултати на бизнеса. Цялостното преживяване на госта започва от момента, в който той влезе за първи път на сайта на хотела до момента, в който напусне хотела, след като е нощувал в него.

Лесно ли се ориентира вашият потенциален гост в сайта ви или би предпочел да резервира през Booking.com, който познава много добре? Бързо ли се извършва регистрацията, когато той или тя са вече рецепция или се случва някой да чака на опашка, примерно след 8-часов полет? Разполагате ли с място или гардероб, където гостите, чийто полет е по-късно през деня, да оставят багажа си, след като освободят стаите?

Цялостното преживяване е комплексна материя, но от него зависи първо, дали въобще потенциалният клиент ще се превърне в гост на хотела и второ – след като вече е пребивавал в хотела, дали гостът ще се върне отново и евентуално ще препоръча хотела на приятели.

/По материали на hotelpropeller.com/