10 начина, как да увеличите приходите на хотела

Днес, независимите хотели имат достъп до много средства, чрез които да повишат приходите си. Тук споделяме накратко, които са основните неща, на които, като хотелиер, трябва да обърнете внимание при вашия ревеню мениджмънт.Позиционирайте цените си над тези на конкуренцията
Според 10-годишно проучване в Европа на университета „Корнел“, което обхваща над 4000 хотела, показателят ADR е по-важен за вашия RevPAR, отколкото заетостта. Проучването разкрива, че хотелиери, които поддържат цени, по-високи от тези на конкуренцията, генерират по-високи приходи от налична стая. Това е в директно противоречие с дългогодишното убеждение, че когато намалим цените, ние повишаваме заетостта и съответно RevPAR. Между другото, заключението на този доклад потвърждава изводите от подобно проучване на хотелите в САЩ от 2013 г.

Придържайте се към последователност при ценообразуването
В САЩ, за да се постигне дългосрочен ръст на RevPAR на хотела, е важно да се заложи на ценообразуване, което отчита търсенето, без постоянни ежедневни корекции, се твърди в друго проучване на корнелския университет от 2013 г. Смята се, че европейските туристи са по-малко чувствителни към честите колебания в цените, в сравнение с американските, така че ревеню мениджърите в Европа са по-облагодетелствани при ценообразуването.

Фокусирайте се върху стойността
Цени, които са по-високи от тези на конкуренцията, не означават сами по себе си ръст на печалбата. Успоредно с високите цени, хотелиерите трябва да предложат на клиентите си изключително обслужване, дизайн, локация и няколко други фактора, които съвкупно водят до предоставянето на изключителна стойност за тези клиенти.

Въвеждането на правилните технологии е също важно, защото спестява време и усилия и позволява на служителите да се фокусират върху обслужването на гостите, а не да да се взират в екраните на компютрите или да се занимават с бумащина.

Друг начин да повишите стойността на хотела ви в очите на клиентите е като им предложите различни поощрения, като отстъпки от ресторанта, безплатно ползване на СПА центъра, безплатен паркинг или нещо друго, което сметнете за подходящо.

Присъствие в социалните медии
За да има преднина пред конкуренцията, вашият хотел трябва да изгради безупречен рейтинг и целенасочено присъствие в социалните медии. И ако всеки под „социална медия“ първо се сеща за вездесъщия Facebook, то независимите хотели могат да получат много облаги от присъствието в платформи, като TripAdvisor, YouTube, различни блогове и местни уебсайтове.

Изграждайте взаимоотношения
Въпреки че живеем в ерата на дигиталните технологии, междуличностните взаимоотношения все още означават много, особено в хотелския бизнес. И докато изграждането и поддържането на взаимоотношения с гостите е нещо, което се подразбира, то помислете и за вашите отношения с доставчиците – PMS, channel manager, рекламна агенция, дизайнер, местни магазини и пр. Има случаи, когато тези доставчици, на база контактите им с ваши колеги, ще ви споделят изключително ценна информация, която може да рефлектира върху ръста на приходите. Други от тях пък могат директно да ви доведат гости или корпоративен клиент.

Изберете идеалните дистрибуционни канали
За да оптимизират управлението на приходите, за независимите хотели е много важно да изберат оптималните канали за дистрибуция. Факторите, които трябва да бъдат взети под внимание при това решение са:

  • Цени и покритие на канала за дистрибуция.
  • Доколко лесно се работи с този канал. Съвместим ли е той с настоящия ви софтуер за управление (PMS)?
  • Типовете маркетинг, които ви осигурява съответния канал за дистрибуция.
  • Целевия пазар на съответния канал.

Особено внимание следва да се обърне на гладката интеграция с настоящия ви софтуер за управление. Добрата интеграция е предпоставка за гладка работа през всичките канали – директни (уебсайт, редовни клиенти) и индиректни – без дублиращи се резервации или грешки.

Започнете от вкъщи
Най-силният източник на приходи за един независим хотел, който е изградил база от редовни клиенти, би трябвало да бъде неговият собствен уебсайт. Оптимизацията за търсачки и онлайн маркетингът могат да изглеждат сложни, но пък на пазара вече има достатъчно доказани експерти, на които можете да се доверите.

За да генерира уебсайтът приходи, той трябва да има оптимална „видимост“, което включва здравословен микс от SEO, маркетинг на съдържанието и платена реклама. Както споделиха много маркетолози и хотелиери по време на организираната преди време от нас конференция за хотелски маркетинг, едно от най-важните неща в сайта на хотела е ползваемостта, т.е. гостите да могат да резервират нощувка бързо и лесно.

Проучете типа на клиентите си
През годините, типът клиенти, които посещава вашия хотел, може да се промени и вие трябва да следите за такава промяна. Кой е вашият пазар? Какви са неговите сегменти? Бизнес пътници на средна възраст или милениали? Освен че се променя типът на клиентите, през последните години радикално се променя и начинът, по който клиентите избират и резервират отпуски и ваканции.

За да сте в час с всички промени, които могат пряко да засегнат вашия бизнес, наблюдавайте гостите си и техните навици, както и отзивите им в плаформите за коментари и резервации.

Бъдете наясно с новостите
Днес, технологиите за хотела еволюират по-бързо от всякога и да сте в крак с новостите означава едно – по-високи приходи и съответно печалба. Всякакви събития за хотелиери, като конференции, семинари и срещи за обмяна на опит с колеги ще ви държат в течение на нововъведения и полезни модели, които можете директно да приложите в бизнеса. Това се отнася както до технологиите за хотела, така и до софтуера.

Планирайте напред
Начинът, по който клиентите правят резервации, ще се промени драматично през идените години. И докато при управлението на приходите се залага на анализа от минали периоди, от съществено значение е да планирате напред, за да отчетете, кои сезонни, икономически или политически събития биха се отразили върху търсенето и съответно да коригирате цените спрямо тях.

Като пример, тук можем да посочим разрастването на last-minute резервациите през последните години. Само с няколко клика на телефона, туристът може да провери цените и наличността на хотелите, които го интересуват и да запази стая за следващия ден в този от тях, който му допадне най-много. Това промени начина, по който хората и особено милениалите планират ваканциите си. Независимите хотели трябва да отговорят на тази промяна, като предложат различни пакети и цени, за да привлекат повече клиенти.

Споделената икономика, преживяването на госта и нарастването на търсенето на здравословни (уелнес) нощувки са други тенденции, от които може да се генерират приходи.

/Източник: FrontDeskAnywhere/