10 F&B тенденции през 2023, които е добре да познавате

Всеки хотелиер знае, че един от най-бързо променящите се сегменти в индустрията е този на отдел „Храни и напитки“ (F&B – Food and Beverage). Той обхваща всички аспекти на подготовката, сервирането и консумация. Вече не е достатъчно само да имате невероятен шеф готвач, добре обучен персонал, качество на храната, приятна обстановка, добра реклама, прекрасно обслужване и отношение към гостите. Нужно е повече от иновативност и доза ексцентричност както в начина на приготвяне и съставките, така и в управлението.

Ето няколко идеи и очертаващи се тенденции за 2023 г., които генерални и F&B мениджъри, както и главни готвачи в различни хотели в САЩ споделят през изданието Hotel Management.

Пъбове и таверни
Джонатан Кнудсен – генерален мениджър на Concrete Hospitality Group, казва, че ресторантите с по-неформална обстановка са начин за гостите да получат „истинско изживяване“ на достъпна цена.

Може ли да има такива ресторанти и в хотелите? Пъбовете и таверните са обикновено по-непретенциозни места за хранене, където не се изисква дрескод или определено поведение. В тях по правило няма сет менюта, а клиентите избират по „а ла карт“ меню. Този тип ресторанти са популярни заради своята атмосфера, разнообразието на ястията, по-ниските цени и бързото обслужване. Те са подходящи за хора, които търсят бързо и удобно хранене, без да искат да се ангажират с дълги обеди или вечери.

Пиано лаунджове
Обикновенните места за отдих в хотелите , където има жива музика според Кнудсен са „еволюирани“ отвъд нощните клубове, които предлагат основно бутилки и музика, която е твърде шумна, за да се води разговор. „Пиано баровете и лаунджовете, които стават все по-популярни през последните месеци, са перфектната алтернатива“, казва той.

Тематични вечери и партита
Кристен Бабич, мениджър събития в Grant Aspen в Колорадо, отбелязва засилващата се тенденция за организиране на тематични събития, които възкресяват всичко, от „Великия Гетсби“ до Studio 54. Това позволява на гостите да се забавляват и да се облекат в специални костюми.

Inclusive menu
Това е меню, което включва хранителни опции за хора с различни хранителни нужди и изисквания, включително хора с алергии, вегетарианци, вегани и други. Това меню може да включва и ястия, които отговарят на определени религиозни или културни изисквания. „Инклузивното меню“ е особено полезно за хотелски ресторанти, защото гарантира, че всички гости могат да разчитат на подходящо за тяхната диета хранене.

Диана Хнгикян – главен готвач в хотел „Кълвър“ в град Кълвър Сити, щата Калифорния, препоръчва да се научите как да модифицирате ястията, така че лесно да стават веган, безглутенови, без млечни продукти или вегетариански. Според нея целта е да успеем да предложим възможности за всички хранителни предпочитания и ограничения.

Частни обяди и изнесен кетъринг
Тод Рийс – директор на храна и напитки в хотел „Гант Аспен“, отбелязва като тенденция увеличеното търсене в организирането на частни обяди и изнесения кетъринг от страна на хотелите.

Влиянието на социалните медии
Публикуването на техники и рецепти в социалните медии, които след това могат да бъдат въведени в ресторантите на хотела, привлича и нови гости. Бри Ди Бернардо, старши мениджър на продажбите в хотел „Гант Аспен“, забелязва повишеното търсене на „забавни коктейли и десерти, които са достойни за Инстаграм“.

„Отговорното използване на съставки, получени по етичен начин, като например яйца от свободни кокошки, е от голямо значение за всички наши рецепти“, посочва Кариса Да Силва – сладкар в хотел Marriott Harbor Beach Resort.

Отговорно снабдяване
Това е една важна и нарастваща тенденция в бизнеса, която има за цел да подобри устойчивостта на хотелите и да допринесе за опазването на околната среда и социалната отговорност. Все повече се насърчава сервирането на местна храна в ресторанти и заведения и дегустацията на местни напитки. Това прави обектите в хотела по-предпочитани заради възможността за избор на пресни и здравословни продукти.

По-здравословни закуски
Напоследък се забелязва все по-голямо търсене на здравословни опции в менютата, особено за закуска. Салатите и смутитата заместват някои по-традиционни предложения.

Моктейли и напитки с ниско съдържание на алкохол
Моктейлите са напитки, които са създадени да имитират вкуса и презентацията на коктейлите, но без да съдържат алкохолни съставки. Моктейлите са подходящи за хора, които предпочитат да не консумират алкохол или в ситуации, където алкохолът не е подходящ или разрешен.

Въпреки че моктейлите се стремят да имитират вкуса и сложността на коктейли, те постигат това, използвайки само безалкохолни съставки. Моктейлите често се базират на комбинация от сокове, газирани напитки, ароматизирани сиропи и билкови или плодови инфузии, за да създадат балансиран вкус.

Напоследък консумацията на моктейли и напитки с ниско съдържание на алкохол бележи постоянен ръст, особено сред милениълите и поколението Z. Моктейлите са също така предпочитани от хора, които водят здравословен начин на живот, следват някаква диета или пък не употребяват алкохол по религиозни или морални съображения.

Древни зърнени култури
Древните зърнени култури стават все по-популярни сред хората, търсещи по-здравословни храни, тъй като много от тях са непреработени и не са подложени на генно модифициране. Освен това, те могат да бъдат отглеждани с по-малко вода и изискват по-малко грижи в сравнение с конвенционалните зърнени култури, което ги прави по-устойчиви за околната среда и по-икономични за отглеждане.

Все повече ресторанти у нас предлагат хляб от лимец в менюто си. Това може да бъде желан продукт и за гостите на хотела. Това е добър начин да разказвате история чрез хляба – лимецът се смята за древното жито на фараоните, хлябът на траките и последната храна на Христос.

Каквито и да са тенденциите – от не чак толковаоригинални до откровено луди, най-добрият F&B отдел остава този, който следи за предпочитанията на гостите, спазва качеството, има грижа на всички нива и може да сътрудничи с всички други отдели.